Dilluns 26

Agost de 2019

Caminant de Sant Feliu de Guíxols a Núria amb una ampolla d'aigua salada

16/03/2005 09:00h

No t'espantis per l'ampolla d'aigua salada. No n'hauràs de beure. Aquest és només el símbol de la nova ruta que es podrà fer ara per terres gironines i que porta el nom de La Sal de la Vida. La ruta, pensada com un petit camí de Santiago a la catalana, proposa anar de Sant Feliu de Guíxols (el Baix Empordà) al santuari de Núria (el Ripollès) seguint les vies verdes. A banda de permetre gaudir de la natura, la ruta és una invitació a l'espiritualitat i al misticisme. L'ampolla de sal que portarà el caminant representarà el retorn de l'aigua de mar a les muntanyes, on neixen els rius. A més a més, l'excursionista haurà d'aturar-se a diverses parròquies i ajuntaments on, com tot bon peregrí, fitxarà per a què quedi constància de la seva visita. La proposta, creada pel Consorci de les Vies Verdes de Girona i la Fundació Eca Global, amb el suport del Bisbat de Girona, dels ajuntaments per on passa la ruta i de Ferrocarrils de la Generalitat, presenta vuit etapes. Per tant, cal una setmana sencera per poder fer els 135 quilòmetres que separen el mar mediterrani de la Vall de Núria.

La Sal de la Vida comença a Sant Feliu de Guíxols i passa pels municipis de Llagostera, Girona, Salt, Amer, Olot, Sant Salvador de Bianya, Sant Joan de les Abadesses, Ogassa, Ribes de Fresser i la vall de Núria. Són vuit etapes, cadascuna de les quals es fa caminant entres unes cinc i vuit hores, i que porten al caminant a través de boscos mediterranis fins a paisatges pirinencs, passant per terres volcàniques i punts d'alt valor patrimonial com el conjunt monumental de Girona, el Monasteri de Santa Maria de Ripoll o el pont gòtic de Sant Joan de les Abadesses.

De moment, els caminants hauran de buscar-se allotjament pel seu compte ja que es tracta d'un projecte pilot. Però la idea és que el camí es popularitzi i atregui molts excursionistes, fins al punt que els ajuntaments o entitats dels municipis pels quals passa cedeixin locals als viatgers on puguin descansar abans de remprendre el camí.

En total, el Consorci de les Vies Verdes de Girona ha recuperat en els últims anys uns 135 quilòmetres d'antics senders en desús i els ha habilitat per a què es puguin fer en bicicleta o a peu. La Ruta del Ferro (19 quilòmetres), entre Ripoll i Ogassa, al Ripollès, la Ruta del Carrilet (54 quilòmetres), que uneix Olot i Girona, i la Ruta de la Via del Tren (39 quilòmetres), que va de la ciutat de Girona a Sant Feliu de Guíxols, són les tres vies verdes que, enllaçades entre elles, permeten anar de la costa al Pirineu gironí per camins exclusius per a caminants i ciclistes.

segueix-nos «