Dilluns 26

Agost de 2019

Castells i fred a Guissona

07/11/2009 23:12h

Si bé és veritat, per exemple, que el primer tres de deu amb folre i manilles es va fer sota la neu d’un gèlid 22 de novembre, si els castells estiguessin fets per aguantar aquestes temperatures, la temporada castellera no s’acabaria tant d’hora. A Guissona, com a la major part de Catalunya, diumenge, el fred i el vent van prendre protagonisme als castells deslluint una jornada que va repartir una de freda i una de calenta. La calenta va ser pels Minyons de Terrassa, els protagonistes d’aquell primer emmanillat, que van complir la totalitat del programa previst descarregant el primer castell de nou pisos que veia la ciutat de Guissona. La freda es va quedar a casa, ja que els Margeners no van poder atacar cap dels castells anunciats, i els que sí que van veure plaça ho van fer acompanyats de contratemps.

Després de la caiguda de cinc de set de la setmana passada i d’alguns contratemps als darrers assajos, els Margeners de Guissona es van plantar a plaça descartant les grans cartes que havien anunciat. A primera ronda van substituir el nou pel set de set, castell que van estrenar al juliol i repetiren a la diada del seu aniversari fa tot just un mes. En la que esdevingué l’anècdota de la jornada, el primer assalt al set, de perfecta quadratura, es va haver d’avortar degut a una baixada de pantalons d’un un dels terços. Al tornar-hi, el castell s’encarà amb no tant bones mides; la rengla que encaixa el quatre amb el tres s’estirà de bon començament deformant l’estructura base però, amb serenitat, van aconseguir descarregar-lo. Descartada l’estrena de cap estructura inèdita, els guissonencs no volien finalitzar la temporada sense afrontar una diada de màxims. El segon castell fou el tres de set aixecat per sota. Les primeres aixecades van mostrar una construcció solvent que s’enlairava a bon ritme però, al col·locar els segons drets al terra, una de les rengles es va allunyar en excés. El darrer esforç, a més, va fer pujar les rengles descompassades maltractant un pis de segons que no va resistir les batzegades que es coïen per la part alta. El fred i les ensopegades anteriors van desanimar a uns Margeners que van cloure les seves darreres rondes amb dues estructures molt al seu abast com ho són el tres de set i el tres de sis amb agulla. Aquest darrer castell cal destacar que va ser format, tant a pinya com al tronc, exclusivament de dones.

Els Minyons de Terrassa van fer una passa més cap als seus objectius de cara al final de temporada. Van iniciar la seva diada amb el primer castell folrat mai plantat a Guissona, el dos de vuit. Encarat d’esquena al constant vent, el dos s’inicià amb un pis de terços de mides un pèl obertes. Malgrat tot, la construcció pujà amb molta correcció i mostrà, sobretot, un pom de dalt que ja és prou ferm com per somniar a repetir les construccions de màxima complexitat. La segona ronda tornà a inscriure una línia en la història castellera de la capital de la Segarra al bastir-s’hi la primera construcció de nou pisos. Amb una soca prou correcta, el tres folrat s’enlairà segur i amb un tronc prometedor. El fred a vegades passa males jugades i abans de l’aleta el castell es tensà i començà a tremolar. L’estructura es deformà i va haver de treballar per acabar de controlar un descens que, en altres condicions, s’hauria previst complicat. Com aquell qui tanca la jornada amb un castell menor, els Minyons van optar pel cinc de vuit a la tercera ronda. La catedral s’executà amb total seguretat completant així la que podria ser la tria de castells que els egarencs voldran descarregar, un pis més alts, en la diada de la colla que tindrà lloc d’aquí a dues setmanes.

A la ronda de pilars, novament es repartí la sort. Els Margeners, que podrien haver atacat tres pilars de cinc simultanis, van descartar-ne un. A més, dels dos espadats que van alçar, un només es va poder carregar degut a una mala conjunció entre la pinya i el segon. En canvi, els Minyons milloren la seva efectivitat vers al gran espadat. Van descarregar sense gaires contratemps el pilar de sis i mostren major confiança per atacar de nou fites superiors.

Margeners de Guissona: 3 P4 simultanis, id 7d7, 7d7, i 3d7xs, 3d7, 3d6a, 2 P5 simultanis (un carregat)
Minyons de Terrassa: P5, 2d8f, 3d9f, 5d8, P6

EFREN GARCIA

segueix-nos «