Dimarts 17

Setembre de 2019

Cent anys de Tramvia Blau i de Funicular del Tibidabo

28/10/2001 19:41h

Aquest dilluns 29 d’octubre es compleixen 100 anys de la inauguració oficial del servei combinat Tramvia Blau i Funicular del Tibidabo. Per aquest motiu, aquest cap de setmana s’han organitzat diverses activitats per celebrar el centenari de dos transports barcelonins tan emblemàtics. L’acte central de la celebració ha tingut lloc aquest diumenge 28 d’octubre. L’alcalde de la ciutat, Joan Clos, ha descobert una placa commemorativa a la plaça del Doctor Andreu, i posteriorment ha pujat al tranvia per fer un cop més el trajecte. Clos s'ha situat al costat del maquinista i ha fet sonar el xiulet.

També el Museu de la Ciència ha acollit la taula rodona Transports barcelonins: Tramvia Blau i Funicular del Tibidabo. En el mateix acte s'han fet les presentacions dels dels llibres Cent Anys de Tramvia Blau i Itineraris Tibidabo. Aquest Museu ha fet jornada de portes obertes durant tot el diumenge per commemorar l'efemèride. A més, tota la ruta del tramvia s'ha decorat amb una mostra al carrer, amb 100 plafons amb imatges històriques de Barcelona. Es pot veure des de la plaça J.F. Kennedy i fins a la del Doctor Andreu.

Dues exposicions fotogràfiques

L’exposició Història de Tramvia Blau l’ha organitzat l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Barcelona i es pot veure, fins al 31 d’octubre, a les cotxeres del Tramvia Blau, al carrer Bosch i Alsina. Consta de 50 fotografies que il·lustren els 100 anys de funcionament del mític tramvia barceloní.

La segona exposició és Els Transports. L'enginyer Santiago Rubió i Tudurí. El Tramvia Blau. El Funicular i l'Enginyeria Recreativa del Tibidabo i l’ha organitzat el Col·legi d’Enginyers Industrials de Barcelona. Es pot visitar a l’estació inferior del Funicular del Tibidabo, a la plaça doctor Andreu, fins al proper 24 de novembre. Consta de 13 plafons que mostren els diferents mitjans de transports barcelonins, presentats com a obres d’enginyeria a través d’una explicació principalment tècnica i informativa.

Història del Tramvia Blau

El Tramvia Blau era una vella ambició del doctor Salvador Andreu. Ell volia obrir una via alternativa d’accés a la muntanya del Tibidabo i per fer-ho realitat va crear la Societat Anònima El Tibidabo. La nova línia de tramvia es va començar a construir el 16 de juny de 1900 i feia l’itinerari entre l’avinguda Tibidabo cantonada passeig de Sant Gervasi (aleshores final del trajecte dels tramvies barcelonins) i l’estació inferior del funicular.

Quan es va inaugurar el 29 d’octubre de 1901 recorria 1.276 metres i tenia un desnivell de 93 metres. El cobrien quatre cotxes de color verd clar amb capacitat per a 45 passatgers. El nom de Tramvia Blau el va adoptar quan es va pintar d’aquest color després d’un xoc al desembre de l’any 1945.

L’any 1971 van desaparèixer els tramvies de Barcelona i el Tramvia Blau va quedar com a únic supervivent d’aquest mitjà de transport. Vuit anys més tard, el març del 1979, la Societat Anònima El Tibidabo va fer donació del tramvia a la ciutat i se’n va fer càrrec la Comissió Executiva Municipal de l’Ajuntament de Barcelona. Des de l'any 1981 és responsabilitat de Transports Metropolitans de Barcelona.

segueix-nos «