Dilluns 26

Agost de 2019

Crònica del tercer concurs bianual "Vila de Torredembarra" de colles de 7.

17/10/2001 04:22h

El Concurs va ser guanyat pels Castellers de Lleida.

Com cada dos anys la localitat de Torredembarra organitza el seu particular concurs de castells on una dotzena de colles de set basteixen els seus millors castells per intentar proclamar-se campions.

En aquesta tercera edició del concurs han estat onze les colles participants, degut a la no comparecència dels Castellers de Gavà i els Castellers de Lleida s'han proclamat campions per segona vegada consecutiva.

Després d'un llarg cercavila les colles han entrat a plaça amb un pilar caminat que havia de sortejar un pendent i set esglaons de pujada. Un cop les colles s'han ubicat als seus corresponents llocs s'ha donat per iniciat el concurs, organitzat per la colla dels Nois de la Torre, que ha constat de tres rondes i una quarta de millora. A fi d'agilitzar la diada s'han fet grups de tres colles per bastir els castells conjuntament.

L'actuació ha començat amb una primera ronda on els Castellers de Lleida han mantingut una línia conservadora pel seu nivell i han rubricat un excel·lent 5 de 7 una mica treballat, probablement pels nervis. Les dues colles que han actuat juntament amb els de Lleida han completat també els seus castells: els Nyerros de la Plana el 3 de 7 i els Torraires de Montblanc el 3 de 6 amb l'agulla. En la mateixa ronda i en segon torn la colla amfitriona, els Nois de la Torre han bastit el que seria el seu millor castell, el 3 de 7. Per la seva banda la colla de Sarrià no ha pogut amb el 2 de 6. Les colles de Cerdanyola, Sitges i Altafulla han actuat en tercer lloc, intentant totes tres el 5 de 6, que només les dues últimes han completat mentre que els de la camisa verda l'han desmuntat. En el darrer torn ha actuat l'altra colla que juntament amb Lleida tenia clares opcions de guanyar el concurs: els Ganxets de Reus. Els reusencs han completat un 4 de 7 amb l'agulla mentre que Sant Andreu ha descarregat un 2 de 6 i els d'Esparreguera un 3 de 7.

2 de 7 carregat dels Castellers de LleidaLa segona ronda ha estat especialment important, ja que els Castellers de Lleida han anunciat un intent de 2 de 7. Sota la mirada de la resta de colles i en especial dels de Reus el castell ha començat a pujar ferm però amb una mica de ballaruca, amb els dosos col·locats s'ha vist el clar nerviosisme dels castellers, tot i això la canalla ha grimpat lleugera i just després de coronar-lo el castell ha cedit. Després d'aquesta construcció ha quedat clar perquè els de Lleida eren els grans favorits a guanyar el concurs. Tot i que la torre estava carregada, l'agrupació lleidatana s'ha recordat del concurs de fa dos anys on la torre no va fer llenya, sinó que es va descarregar. Els Nyerros de la Plana han donat una sorpresa a la mateixa ronda en anunciar també un intent de 2 de 7, el castell dels d'Osona ha fet llenya quan tot just entraven els dosos. En aquesta segona ronda la Colla Jove dels Castellers de Sitges ha bastit un 4 de 7 amb l'agulla que ha valgut els aplaudiments del públic pel gran treball i esforç que han fet. El mateix castell han quasi carregat els d'Esparreguera, que els ha caigut poc abans de coronar-lo. Per la seva banda els Ganxets de Reus no han afluixat i han intentat un 5 de 7 que ha fet llenya. Arrel d'aquesta caiguda dolenta els de Reus s'han retirat del concurs sense bastir més construccions. La resta de colles han bastit construccions de sis i de set.

En la tercera ronda, els Castellers de Lleida, convençuts de la seva victòria han completat la seva actuació amb un fermíssim 4 de 7 amb agulla, deixant de banda el 4 de 8 per manca de pinya. Els Nois de la Torre han volgut rubricar una magnífica actuació però el 4 de 7 amb l'agulla els ha fet llenya. Tret dels de Cerdanyola que no han tingut massa sort amb el 2 de 6, la resta de colles han descarregat totes les seves construccions en aquesta ronda.

Per acabar el concurs s'ha fet una ronda de millora on els Nyerros no han desistit i han tornat a intentar el 2 de 7 que aquest cop ha arribat més lluny però ha fet llenya a l'entrada de l'acotxador. Els Castellers de Sarrià han tornat a intentar el 2 de 6 que a ben poc ha estat de ser coronada, però ha fet llenya quan l'anxaneta pujava.

Els pilars de comiat han servit per donar el punt i final a un concurs en què els Castellers de Lleida s'han proclamat campions amb 5220 punts, però amb una regust amarg per no haver descarregat la torre. Darrera d'ells han quedat els de Sitges amb 3700 punts, una colla que ha demostrat la seva gran tècnica i la bona canalla de què disposa. Els Nois de la Torre han quedat tercers amb 2860 punts, la colla amfitriona s'ha quedat amb el bronze després de treballar com cap altra els seus pesats castells. Darrera els de Sant Andreu i els d'Esparreguera, aquesta última ha marxat amb el cap cot pel 4 de 7 amb l'agulla i perquè tenien l'esperança de poder aixecar el 5 de 7. Els Nyerros de la Plana han quedat sisens per la seva insistència en la torre. Els Ganxets de Reus i els d'Altafulla els han seguit. Tancant, a la cua han quedat els Torraires, els de Cerdanyola i els Castellers de Sarrià, aquests, tot i quedar últims, han demostrat persistència i que la torre de sis la tenen tot i no haver-la carregat.

A banda dels castells, el jurat ha decidit premiar conjuntament als Castellers de Lleida i els de Sitges amb un premi especial al millor grup de grallers propi.

Castellers de Lleida: Pilar de 4 caminat, 5 de 7, 2 de 7 carregat, 4 de 7 amb l'agulla i vano de 5.
Colla Jove dels Castellers de Sitges: Pilar de 4 caminat, 3 de 7, 4 de 7 amb l'agulla, 4 de 7 i 2 pilars de 4.
Nois de la Torre: Pilar de 4 caminat, 3 de 7, 4 de 7, intent de 4 de 7 amb l'agulla i 2 pilars de 5.
Castellers de Sant Andreu de la Barca: Pilar de 4 caminat, 2 de 6, 3 de 7, 4 de 7 i pilar de 5.
Castellers d'Esparreguera: Pilar de 4 caminat, 3 de 7, intent de 4 de 7 amb l'agulla, 4 de 7, 2 de 6 i 3 pilars de 4.
Nyerros de la Plana: Pilar de 4 caminat, 3/7, intent de 2 de 7, 3 de 6 aixecat per sota, intent de 2 de 7 i pilar de 4.
Ganxets de Reus: Pilar de 4 caminat, 4 de 7 amb l'agulla i intent de 5 de 7.
Castellers d'Altafulla: Pilar de 4 caminat, 5 de 6, 2 de 6, 4 de 6 amb l'agulla i 2 pilars de 4.
Torraires de Montblanc: Pilar de 4 caminat carregat, 3 de 6 amb l'agulla, 2 de 6, 4 de 6 amb l'agulla i pilar de 4.
Castellers de Cerdanyola del Vallès: Pilar de 4 caminat carregat, intent desmuntat de 5 de 6, 4 de 6 amb l'agulla, intent de 2 de 6, 5 de 6 i pilar de 4.
Castellers de Sarrià: Pilar de 4 caminat, intent desmuntat de 2 de 6, 3 de 6 amb l'agulla, 3 de 6, intent de 2 de 6 i pilar de 4.
Castellers de Gavà: No s'han presentat.


Ariadna Oliva, Castellers de Lleida

Si trobeu un error en aquesta informació o ens voleu informar de qualsevol notícia referent a la vostra colla, o al món casteller en general, us agrairíem ens ho féssiu saber, per correu electrònic a:
castellers@lamalla.net
Quim Gumbert i Carlos Portolés (Porxu)

o bé al teléfon:
639 21 71 50

segueix-nos «