Dimarts 19

Març de 2019

El jutge admet a tràmit la querella contra Valdecasas

09/11/2001 20:49h

Aquest divendres s’ha fet pública la resolució segons la qual el titular del jutjat d’instrucció número 22 de Barcelona admet a tràmit la querella contra la delegada del Govern a Catalunya, Julia García Valdecasas, per l’actuació policial en la manifestació del passat 24 de juny. La decisió judicial s’ha pres perquè entenen que els fets podrien ser certs. Per això, de moment el jutge es limitarà a investigar els fets, però sense imputar els presumptes autors dels fets delictius. Si es demostra que les associacions querellants tenen raó, els responsables de les forces judicials i alguns agents podrien haver comès “delictes o faltes de danys i lesions”. Les entitats que van participar en la presentació de la querella s’han mostrat satisfetes per la decisió judicial. Més de 70 associacions -entre les quals hi ha partits, Ong’s i sindicats- van presentar la querella contra Julia García Valdecasas davant del TSJC. La consideraven responsable política dels incidents de la manifestació antiglobalització organitzada per la Conferència contra el Banc Mundial, que va acabar amb 22 detinguts, 16 dels quals van sortir en llibertat sense càrrecs i sis, amb càrrecs. Segons els advocats que van redactar la querella, els 100 testimonis que van presentar van coincidir en què uns 20 agents de paisà van malmetre aparadors i botigues i després van practicar detencions.

El jutjat d’Instrucció ha admès la denúncia després que la rebutgés el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè va considerar que Valdecasas "no era aforada". A banda de la delegada del Govern, la querella també acusa el subdelegat, David Bonet, els dos comissaris del Cos Nacional de Policia de la Brigada de’Informació de Barcelona i el Grup Operatiu d’Unitat d’Intervenció Policial, Angel Artregui i Silverio Blanco, respectivament, i els agents de paisà que van intervenir en la manifestació, així com els policies membres dels Grups Antidisturbis.

En el document que s’ha fet públic aquest divendres no apareixen ni el nom de la delegada del Govern ni tampoc el del subdelegat, que també figurava a la querella. El jutge ha decidit entrevistar, el proper 14 de novembre, alguns agents policials i en funció del què vagi esbrinant anirà pujant en la jerarquia policial.

Per la seva banda, fonts de la Delegació del Govern a Catalunya han manifestat que tenen l’esperança que la investigació que s’obrirà a partir d’ara serveixi per "tancar la campanya de desprestigi de la Policia que impulsen alguns col·lectius". A més, ha transcendit que la Delegació ha encarregat la seva defensa al bufet d’advocats on exerceix el polític Miquel Roca.

Un fet inèdit

Més de 60 entitats han estat representades en la roda de premsa oferta aquest divendres a la tarda al Col.legi de Periodistes. Els representants del col.lectiu s'han congratulat per haver aconseguit que el jutge admetés la querella, ja que ho consideren un "fet inèdit" que qüestiona per primer cop la legitimitat de les accions policials. És la primera vegada que un delegat del govern resulta imputat, i mai fins ara s'havia admès a tràmit una querella contra una acció de la policia.

No obstant, les entitats emmarcades en la Conferència contra el Banc Mundial lamenten que la delegada del Govern a Catalunya i el sotsdelegat a Barcelona no hagin de declarar. De moment, però, han descartat presentar una reclamació i s'han conformat demanant que ambdós dimiteixin dels seus càrrecs. El col.lectiu també considera "difícil" que s'acompleixi el requisit bàsic de desemmascarar els agents que haurien fomentat els incidents. També han recriminat a la fiscalia del Col.legi d'Advocats la seva tardança en actuar en aquest cas.

segueix-nos «