Dimarts 17

Setembre de 2019

El primer castell de nou ha estat verd

Els Castellers de Vilafranca descarreguen el 3d9f i l'inèdit 7d8, a part del pilar folrat

16/05/2011 01:13h

EFREN GARCIA

Els Castellers de Vilafranca es desmarquen ja a l’inici de temporada descarregant el primer castell de nou pisos de l’any i estrenant l’inèdit set de vuit, una estructura composada per un quatre central i un tres adossat a una de les seves rengles. En el primer derbi vilafranquí que compta amb tres colles locals després de 27 anys, els Xicots han aconseguit l’objectiu de descarregar els primers castells de la gamma alta de set de l’any mentre que la Colla Jove de Vilafranca segueix fent història coronant el primer tres de set. Al seu costat, els Castellers d’Altafulla no s’han conformat amb fer el paper del convidat de pedra; s’han apuntat a la festa descarregant la clàssica de castells de set més matinera de la seva història.

Els encarregats d’iniciar l’actuació han estat els Castellers de Vilafranca que han volgut escalfar motors consolidant l’estructura del quatre de vuit amb agulla que ja van descarregar la setmana passada a Sants. El quatre ha pujat correctament, sense grans complicacions i ha salvat els moments més delicats amb destresa. L’espadat interior ha estat objecte d’atenció al patir ben d’hora els primers tremolors, si bé ha estat controlat de seguida impedint que el moviment anés a més. Han atacat el primer castell de nou pisos de la temporada a la segona ronda. El tres folrat ha pujat amb molta prudència però amb facilitat. Còmode en la part inferior, no semblava ser el primer de l’any. L’estructura més espectacular ha quedat reservada per a la ronda final. El set de vuit s’ha mostrat colossal quan tot el tronc s’ha situat sobre la pinya. El castell ha pujat estable i equilibrat i ha permès el luxe de fer romandre col·locada la primera acotxadora fins al moment de la segona aleta. Malgrat la imponent envergadura del set, l’execució dels verds i l’aparent estabilitat del tronc fa que sembli un castell fàcil de descarregar.

Els Xicots de Vilafranca han buscat el primer castell de la gamma alta de set a la primera ronda. Han atacat el cinc de set d’inici, amb un tronc veterà però una canalla petita un pèl verda. Malgrat que les menudes acotxadores han iniciat l’ascens abans del que seria habitual, el castell ha hagut d’esperar que remuntessin cada un dels pisos, en ocasions ajudades pels membres del tronc. Aquest excés en la durada del cinc ha fet que el tronc del tres s’estirés i hagués de treballar de valent per no defallir en la descarregada. Han hagut de desmuntar el quatre de set amb agulla que es plantejaven a la segona ronda després de detectar-hi problemes similars i han optat per descarregar un quatre de set asserenador d’ànims. Convençuts de les seves possibilitats han plantat de nou el quatre amb agulla que han hagut de treballar de seguida al deformar-se a l’alçada de terços. Un altre cop, la lentitud de la canalla ha passat factura als de cal Noi Noi que han protagonitzat un desmuntatge èpic de l’estructura del quatre en quedar tots els terços perillosament acotxats.

Els tercers en presentar-se han estat els Castellers d’Altafulla. Si bé els altafullencs acostumen a forçar la màquina més entrada la temporada, enguany també s’han apuntat al carro dels esprints inicials. Han començat la seva exhibició amb el segon tres de set de l’any, un castell que tot i no mostrar-se còmode no ha patit en excés. Malgrat que les primeres sotragades han arribat molt d’hora, el contundent tronc del tres ha sabut controlar el moviment per facilitar el descens de la canalla. Han fet una passa endavant a la segona ronda, alçant el primer quatre de set de l’any. L’altre bàsic s’ha mostrat molt més tranquil i ha permès que la colla tarragonina pogués gaudir de l’execució. Han tancat la seva ronda de castells descarregant un plàcid dos de sis.

La darrera colla del cartell ha estat la novella Jove Xiquets de Vilafranca que participava per primer cop en la diada de les Fires de Maig. Alhora, aquesta participació feia que la jornada esdevingués la primera amb tres colles locals dels darrers vint-i-set anys. Han sorprès a tothom iniciant l’actuació amb el primer tres de set de la seva història, deixant potser el quatre per més endavant. Si bé l’ascens ha estat nerviós i destraler, el castell ha mantingut la forma i ha deixat pas als petits de la colla. El pom de dalt s’ha format dubitatiu i un cop feta l’aleta ha acabat cedint sobre el tres provocant-ne la caiguda. A la segona ronda han optat pel dos de sis, que han hagut de desmuntar en un primer intent per la falta d’habilitat de l’acotxadora. La repetició ha tornat a presentar problemes si bé aquest cop han aparegut quan el pis de dosos s’ha arronsat amb l’entrada de la canalla petita. Amb acotxadora col·locada, els dosos han cedit i la caiguda ha impedit que els de la camisa blau cel poguessin atacar un tercer castell.

La ronda de pilars ha donat una nova alegria als Castellers de Vilafranca. Després dels dubtes generats durant la setmana, els verds han plantat el primer espadat de set pisos de l’any. La fermesa del folre ha permès coronar amb facilitat però a partir de l’aleta, els pilaners han hagut de posar-ho tot de la seva part per finalitzar exitosament. Els Xicots de Vilafranca i els Castellers d’Altafulla han descarregat ambdós pilars de cinc mentre la Colla Jove de Vilafranca plantava dos espadats de quatre simultanis. Finalitzada l’actuació, tant Xicots com Castellers han decidit alçar nous espadats, dos de quatre pisos dels de la camisa vermella i vuit de simultanis dels de Cal Figarot.

Castellers de Vilafranca: 4d8a, 3d9f, 7d8, P7f, 8 P4
Xicots de Vilafranca: 5d7, id 4d7a, 4d7, 4d7a, P5, 2 P4
Castellers d’Altafulla: 3d7, 4d7, 2d6, P5
Colla Jove Xiquets de Vilafranca: 3d7c, id 2d6, i 2d6, 2 P4

segueix-nos «