Dimecres 16

Octubre de 2019

Ja pots anar despullat pel carrer

30/08/2004 13:15h

L'Ajuntament de Barcelona ha editat un tríptic que reconeix el dret dels ciutadans a anar despullats per la via pública si així ho volen. La iniciativa, pionera a tot el món, és promoguda per associacions nudistes i s'han imprès uns 2.000 exemplars d'un tríptic que ha estat traduït a l'anglès i al francès per promocionar el nudisme entre els turistes. La primera pàgina del full informatiu, que porta el logo del consistori de la capital catalana, és protagonitzada per dues dones que apareixen retratades nues a les fonts de Montjuïc. Clos s'ha afanyat a dir que l'Ajuntament "no vol promocionar que la gent vagi despullada pel carrer". El títol del prospecte és “Expressar-se en nuesa, el dret individual a la indumentària lliure. En les seves pàgines, es parla del compromís de Barcelona amb el civisme i l'educació i recorda que el Govern municipal "reconeix, enforteix i difon totes aquelles iniciatives que pugin millorar l'exercici dels drets civils, però també a la convivència".

L'Ajuntament expressa, també, la seva voluntat de "respectar el dret de la ciutadania al nuditisme i a viure amb la indumentària que lliurement es vulgui utilitzar, o a qualsevol grau de nuesa, si aquesta és la seva voluntat o necessitat". No es descarta que aquesta iniciativa es pugui a traslladar a altres zones de Catalunya.

Els presidents de les associacions ADDAN i ALETEIA, que han impulsat la idea, Jacint Ribas i Just Roca, expliquen a El Periódico que es tracta "d'una primícia internacional" i han expressat la seva esperança per tal que el tríptic pugui servir per ajudar a assolir "un respecte total cap el nuditisme". També confien que els cossos policials en prenguin constància i defensin l’expressió de la nuesa pels carrers, platges, instal·lacions, transports públics o locals.

Què hi diu el Codi Penal?

El tríptic inclou diferents apartats que recorden que l'actual Codi Penal no té cap article que sancioni o condemni la nuesa pública. En el full informatiu també s'informa que el Parlament de Catalunya constata "la necessitat que les administracions competents adoptin les iniciatives i mesures necessàries per suprimir els obstacles que impedeixin l'exercici de la nuesa".

El Parlament de Catalunya també reconeix que cada persona "es pot desenvolupar mentre no topin amb els drets i les llibertats dels altres, cosa que condiciona el seu exercici a la tolerància i al respecte mutu". És per això, que està prohibit exhibir-se de manera obscena o davant de menors d'edat.

Reacció fulminant de Joan Clos

L'alcalde de Barcelona, Joan Clos, ha assegurat que l?Ajuntament "no vol promocionar que la gent vagi despullada pel carrer, de cap de les maneres" i ha afegit que "aquesta no és la intenció de cap responsable polític ni tècnic de la ciutat de Barcelona". "L'actitud del governb nde la ciutat va encaminada que continuïn les bones maneres i l'educació de la ciutadania". L'alcalde de Barcelona ha insistit dient que desmenteix "rotundament" que el consitori tingui la intenció de promoure el nudisme al carrers.

segueix-nos «