Dilluns 23

Setembre de 2019

“L’afecte i la compassió ens ajuden a tenir una millor salut física i mental”, afirma el Dalai Lama

09/09/2007 17:34h

Envoltat per un núvol de fotògrafs que no van dubtar en trepitjar i donar cops de colze als companys per aconseguir la millor imatge, el Dalai Lama ha arribat a Barcelona aquest matí a Barcelona per portar de nou un missatge de pau i compassió als ésser humans. Tenzin Gyatso, nom del XIVè Dalai Lama del Tibet, s'ha pres l'atropellada rebuda amb humor, explicant mímicament que inclús ell ha tingut que obrir-se camí empenyent fins arribar a la sala de la roda de premsa. Les seves primeres paraules han estat d'agraïment als organitzadors de la visita, la Casa del Tibet de Barcelona, que inaugurarà oficialment en la Diada de Catalunya en un acte privat. Després, ha donat algunes claus sobre l'Art de la felicitat, títol de la conferència multitudinària que celebrarà demà al Palau Sant Jordi.
El líder espiritual tibetà ha insistit que el seu principal compromís és promoure els drets humans i, en segon lloc, l'harmonia de totes les religions. "Tots ens hem de comprometre a tenir una societat compassiva i comprensiva", ha remarcat el Dalai Lama. Tradicionalment, l'educació per desenvolupar un bon cor era tasca de les religions, però ara s'hauria d'educar en valors d'una manera "laica", opina Tenzin Gyatso, però "respectant totes les religions". En aquest sentit, al Dalai Lama ha insistit és que és millor "mantenir les pròpies tradicions i creences".

"Per sentir-nos satisfets necessitem afecte i compassió", ha explicat el líder espiritual del budisme i Premi Nobel de la Pau. "Per suposat que la prosperitat econòmica és molt important, però hem de tenir en compte també la felicitat de la nostra ment i per evitar l'estrès hem de pensar que lo material no és suficient", ha dit el Dalai Lama, qui ha recordat que els nens estimats pels seus pares acaben convertint-se en els adults més feliços.

"L'afecte i la compassió ens ajuden a tenir una millor salut mental, però també física", segons el líder budista, i els hem d'exercir no només entre les persones que ens agraden, sinó també amb els enemics. "Per això hem d'utilitzar la nostra intel·ligència i saviesa", ha dit. Viure segons ha filosofia budista és evitar els extrems, ha comentat el Dalai Lama, i en un símil nutricional ha explicat que s'ha de menjar per sobreviure, però que menjar en excés aboca a la malaltia i que "això es pot aplicar a totes les coses de la vida".


La situació del Tibet
En la seva visita a Catalunya, el Dalai Lama ha volgut fugir del seu paper com a líder temporal del poble tibetà i ha evitat fer declaracions sobre el règim xinès, que ha massacrat el Tibet des de la dècada dels cinquanta. El Premi Nobel de la Pau ha recordat que al Tibet la figura del Dalai Lama és la d'un líder espiritual i de govern, "però això és antiquat..., crec que l'Estat i les institucions religioses han d'estar separades", ha explicat. Respecte al seu futur successor -el govern xinès vol imposar el seu propi Panchen Lama, el nen que s'ha de formar per ser el futur guia espiritual dels budistes-, Tenzin Gyatso, de 72 anys, ha afirmat que no el preocupa, perquè dependrà del poble tibetà, i serà "una qüestió" que ja no li afectarà a ell, sinó al proper Dalai Lama.


segueix-nos «