Diumenge 21

Juliol de 2019

La cineasta Isabel Coixet i l’escriptor Emili Teixidor rebran el Premi Nacional de Cultura

08/09/2004 18:06h

La Generalitat ha fet públics aquest dimecres els noms de les persones o entitats que rebran els Premis Nacionals de Cultura 2004. Entre els guardonats en les 11 categories hi trobem Isabel Coixet (cinema), Josep Maria Pou (teatre), Emili Teixidor (literatura) i Sol Picó (dansa). El portal digital Vilaweb també ha estat premiat per la seva tasca periodística.
Premis Nacionals de Cultura 2004
Arts Visuals Joan Colom
Cinema i Audiovisual
Isabel Coixet
Cultura Popular
Artur Blasco
Dansa Sol Picó
Disseny FAD
Foment de l’Ús de la Llengua Catalana Enderrock
Literatura Emili Teixidor
Música Alícia de Larrocha
Patrimoni Cultural Manel Risques i Ricard Vinyes, i OVNI (ex aequo)
Periodisme Vilaweb
Teatre Josep Maria Pou


La llista de guardonats l’ha feta pública la consellera de Cultura, Caterina Mieras. A diferència d’altres anys, s’han donat a conèixer tots els guanyadors de cop, enlloc d’anar-los fent públics amb comptagotes. Tots els guanyadors s'enduran 18.000 euros.

La cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura tindrà lloc el dia 27 de setembre en un acte al TNC. Estarà presidit pel cap del Govern català, Pasqual Maragall.

Mi vida sin mí segueix acumulant premis

Entre els premiats d’aquesta edició hi trobem la cineasta Isabel Coixet, que va obtenir un gran èxit de crítica i públic amb el seu últim film, Mi vida sin mí, tal com s’ha destacat des del Departament de Cultura. El film es va endur dues estatuetes en la darrera cerimònia dels premis Goya.

També està en el cim de la seva carrera la coreògrafa alcoiana Sol Picó. La seva companyia produeix regularment espectacles de dansa des de 1993 i el jurat ha valorat aquesta persistència. No obstant, el guardó respon a l’espectacle que va produir al TNC la temporada passada, La dona manca o Barbie superstar.

En literatura, la distinció d’aquest any ha estat per Emili Teixidor. L’escriptor de Roda de Ter viu moments àlgids de popularitat gràcies a la novel·la Pa negre. El guardó vol ser també un reconeixement a les dècades que porta dedicat a l’ofici d’escriure, publicant novel·les per a grans i petits i també col·laborant en diferents mitjans de comunicació.

Tota una vida dedicats a la cultura

Tot i que els Premis Nacionals de Cultura acostumen a concedir-se en funció d’alguna obra recent, en alguns casos cal interpretar-los més com un reconeixement a una llarga trajectòria. És el cas del veterà fotògraf Joan Colom, homenatjat recentment amb una retrospectiva al MNAC, que es pot considerar un dels grans renovadors de la fotografia a Catalunya. Colom va ser un dels primers fotògrafs que va documentar gràficament com es vivia al barri Xino de Barcelona.

També és una trajectòria de llarg recorregut la d’Artur Blasco, guardonat per la seva contribució per preservar la cultura popular catalana i, més concretament, el so dels acordions del Pirineu. És l’ànima de les trobades d’acordionistes d’Arsèguel.

Premis al FAD, Enderrock i Vilaweb

L’encara jove Premi Nacional de Disseny havia d’anar a parar, tard o d’hora, al Foment de les Arts Decoratives. L’any 2003 va complir 100 anys, una efemèride que es va commemorar amb el reeixit Any del Disseny. Pel que fa a la difusió de la llengua catalana, el guardó s’ha atorgat a la revista Enderrock. És l’única publicació de quiosc especialitzada en pop i rock que utilitza exclusivament el català. Pel que fa al premi de Periodisme, la Generalitat ha volgut destacar el paper pioner de Vilaweb en el camp de la informació digital, una tasca que va començar el 1995 amb la Infopista.

segueix-nos «