Diumenge 24

Març de 2019

La Fira del Bolet s'ambienta a principis del segle XX

11/10/2003 10:00h

La Ia Fira del Bolet de Llagostera (el Gironès) porta el municipi a l'època entre els anys 1900 i 1915, per homenatjar l'ofici del taper, fabricant de taps de suro i gran amant del bolet. La jornada, que se celebra el 12 d'octubre, inclou un concurs de caça de bolets, un mercat i una conferència. La Fira neix amb la intenció de convertir-se en un esdeveniment anual i projectar la imatge del poble cap a l'exterior. L'època compresa entre 1900 i 1915 va significar per a Llagostera l'auge de la indústria del suro i el sorgiment de la figura del taper. Segons el regidor de promoció local, Pep Sánchez, els tapers eren "treballadors i persones benestants i en el seu temps lliure anaven al bosc a buscar bolets". Per això, les parades i els vestuaris de la Fira seran calcats als de començaments del segle XX.

La jornada comença amb les inscripcions per al concurs de caça de bolets, a les 07:00 hores, i l'inici del mercat, que estarà obert tot el dia. A les 10:00 hores, hi ha la concentració de puntaires i, a les 14:00, es fa el dinar de bolets, amb descompte als restaurants de Llagostera.

Ja per la tarda s'inauguren tan l'Exposició dels bolets de guix Esteve Fa com tots aquells que s'hagin aconseguit en el concurs de caça. Els millors bolers del concurs s'emportaran un premi, que consisteix en un dinar per a dues persones. Els altres guardors de la jornada són els Premis Bolet de Llagostera: una reproducció del bolet ou de reig per a la persona o entitat que hagi fet una acció positiva pel poble i el bolet mataparents, que premia tot el contrari. Per acabar, a les 19:00 hores, hi ha una conferència gastronòmica amb el cellerer Joan Roca i, a les 21:00, es fa el sopar-ball de cloenda de la jornada.

El regidor aposta per la “continuïtat” de la Fira com a esdeveniment anual i es mostra optimista respecte la presència dels bolets. “Aquest any pinta prou bé i haurà una floració bastant important, sobretot de l’ou de reig”, ha declarat. A l’organització de la Fira participen la Unió de Botiguers del municipi, l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona i l’escola de teatre Aula d’Art, així com una representació de puntaires de tota Catalunya.

segueix-nos «