Dilluns 22

Juliol de 2019

La ruta blanca del Pirineu

10/01/2003 09:00h

Any rere any, la Pirena s’ha anat superant fins esdevenir la carrera de gossos tirats (mushing) més important d’Europa. Enguany hi participaran 650 gossos en 56 equips de dotze països diferents. La presència dels millors especialistes serà la clau per aconseguir el reconeixement, per part del COI, del mushing com a esport olímpic. Aquest cap de setmana es realitzarà la prèvia amb la ja tradicional festa a la platja de la Nova Icària (Barcelona). La festa d’aquest cap de setmana a Barcelona inclourà exhibicions de mushing, un campament nocturn, jocs infantils, etc. A més, s’estrenarà L’ànima de les muntanyes, un espectacle de dansa amb els suport de la Generalitat de Catalunya.

I del 19 de gener fins a l’1 de febrer, els amants dels gossos de trineus gaudiran de l’edició número 13 de Pirena, també anomenada la ruta blanca del Pirineu. A banda de la competició, també es desenvoluparan diverses activitats lúdiques i pedagògiques, com concursos infantils, ja que se celebrarà la fi de l’Any Internacional de les Muntanyes, declarat per les Nacions Unides el 2002.

Fidel al seu recorregut, que ha marcat les últimes edicions de la cursa, Pirena 2003 passarà per Catalunya, Aragó, França i Andorra. En total es disputaran 16 etapes que entre totes sumaran uns 460 quilòmetres.

L’itinerari

Per segon any consecutiu el torneig començarà a Saragossa el 19 de gener a La Partacua on es disputarà el pròleg de 10 km. El mateix dia tindrà lloc la primera prova nocturna, que serà de 25 km. Després, Pirena continuarà a Aragó, on el dia 20 se celebrarà l’etapa de Nieve de Aragón i el 21 la de Formigal. El 22 de gener Baqueira Beret, amb 25 km, serà l’etapa protagonista i la primera prova a Catalunya; per la nit es disputarà una prova nocturna més fins a Montgarri (20 km).

Fins el 25 de gener el Pirena no torna a Catalunya, on tindrà lloc l’etapa de Port Ainé de 32 km. El 26 li tocarà a Sant Joan de l’Erm (34 km). Els dies següents les pistes franceses i andorranes seran les protagonistes fins que el 31 de gener es disputi la prova de la Rabassa i el dia següent l’última prova a La Molina, de 18 km. A l’estació catalana se celebrarà el ja tradicional fi de festa tan espectacular.

Història

L’holandès Renè Minartz va ser el primer guanyador de Pirena (1991). Des de llavors, els corredors internacionals han estat els dominadors de la prova. El francès Philippe Aroseau (92), un altre cop René Minartz (93), els austríacs Andreas Kolberger (94) i Kurt Pichler (95), el finlandès Reijo Jääskeläinen (96) van ser els triomfadors dels primers Pirena.

El 1997 es va introduir la doble modalitat: la classificació general Pulka i la de trineu. En Pulka, els catalans i espanyols van ser els més destacats, mentre que el domini europeu s’ha mantingut en el trineu. Així, el 1997 Jääskeläinen va repetir victòria mentre Oskar Espinosa s’imposava en Pulka. El 1998 Espinosa tornava a guanyar mentre que a trineu el triomf era per al noruec Karsten Grönaas.

Els anys següents van ser els de domini dels americans a la categoria trineu (victòria del nord-americà Tim White i del canadenc Grant Beck), mentre que a la modalitat Pulka el francès Patrick Geley imposava la seva superioritat.

Enguany, els defensors del títol seran l'alemany Rudi Ropertz, en trineus, i el francès Alexandre Bégrand, en Pulka. La sorpresa catalana podria venir de la mà de Josep Domingo, que en l’edició del 2002 va aconseguir un meritori tercer lloc.

segueix-nos «