Dilluns 26

Agost de 2019

Medi Ambient recupera l'antiga Via Augusta

03/09/2003 10:34h

Es diu que a l'antic Imperi Romà tots els camins duien a Roma. La dita potser no era del tot certa però el que sí és veritat és que per Catalunya passava una de les principals vies de comunicació de l'Imperi Romà, la Via Augusta, que unia Cadis amb la capital romana. Aquest camí històric, que travessa tot el prelitoral català, ha caigut en l'oblit a casa nostra. Ara, però, el Departament de Medi Ambient ha decidit recuperar-lo com a sender per fer a peu o en bicicleta. Segons la Generalitat, es tracta del projecte ecoturístic més important de Catalunya. La Via Augusta, al seu pas per Catalunya, té un total de 696 km i travessa 134 municipis i 16 comarques: l'Alt Empordà, l'Alt Penedès, el Baix Camp, el Baix Ebre, el Baix Llobregat, el Baix Penedès, el Barcelonès, el Gironès, el Maresme, el Montsià, el Pla de l'Estany, la Ribera d'Ebre, la Selva, el Tarragonès, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.

L'itinerari de la nova Via Augusta ha estat definit pel Departament de Medi Ambient. Després de 2.000 anys, ha estat impossible marcar-lo exactament a sobre del traçat original però sí que s'ha respectat al màxim el context geogràfic de la via original, fent que passi el més a prop possible de la ruta i, en alguns trams, s'ha aconseguit, fins i tot, fer coincidir amb la via original.

La recuperació del camí pretèn fomentar el turisme ecològic i cultural. El sender constarà de 38 etapes convenientment senyalitzades, que donaran a conèixer el patrimoni cultural i natural relacionat amb la Via Agusta al seu pas per Catalunya. Les distàncies de les diferents etapes van des del 8.5 km fins al 30 amb un total de 696 km que transcorren per les planes de la depressió prelitoral, per la qual cosa hi ha molt poca pendent en el recorregut. Pel camí, el caminant trobarà monuments o museus relacionats amb l'època romana, així com altres recursos culturals i espais d'interès natural o paisagístic.

Planejar l'excursió per Internet

El traçat de la Via Augusta per Catalunya, amb totes les seves etapes, es pot consultar a la Xarxa, al web El sender de la Via Augusta, creat pel Departament de Medi Ambient. Per a cada una de les 38 etapes del recorregut s'ha elaborat una fitxa que conté l'itinerari i els elements de patrimoni natural i arqueològic. També indica el temps aproximat que es necessita per fer la ruta a peu o en bici.

A més, en cada etapa hi consta un apartat amb informació de les adreces i telèfons dels diferents transports públics per accedir al punt d'inici o final de l'etapa, telèfons de centres d'informació, consells comarcals i d'altres serveis com poden ser càmpings, restaurants o hotels.

La iniciativa s'emmarca dins del programa europeu INTERREG IIIB-Medoc Les Vies Romanes al Mediterrani, en el qual hi participen un total de 13 regions europees amb l'objectiu de recuperar els antics eixos de comunicació romans. Per la seva magnitud, Medi Ambient no ha posat data a la finalització del projecte. A mesura que s'acabin els treballs de condicionament a cada comarca, s'aniran obrint els diferents trams als senderistes.

segueix-nos «