Dimarts 19

Juny de 2018

Objecció de conciència a la recerca militar

20/01/2002 09:00h

La Fundació per la Pau proposa als científics de tot l’estat que facin objecció científica. La Fundació per la Pau proposa a tot el personal investigador universitari de l’Estat espanyol que signi una declaració d’objecció científica a la recerca militar. En aquesta declaració, els signants manifesten el seu rebuig a la militarització de la recerca científica espanyola i es comprometen a “no participar en cap investigació que tingui una finalitat explícitament militar”. Així ho van anunciar el 10 de gener a Barcelona Alfons Banda i Jordi Armadans, president i director respectivament de la Fundació per la Pau. Federico Mayor Zaragoza, bioquímic i exdirector general de la UNESCO, és el primer signant de la declaració i, per tant, és el primer objector científic de la campanya. Francesc Sánchez, químic i vice-rector de la UAB, també ha signat la declaració. “La campanya és una iniciativa pionera a l’Estat espanyol i a tot el món”, segons va dir Jordi Armadans.

Segons la Fundació per la Pau, Espanya, que és un dels estats desenvolupats que menys inverteix en recerca i desenvolupament (R+D) (al voltant del 1% del PIB), dedica bona part d’aquests recursos a R+D militar. Per a l’any 2002, dels 3790,4 milions d’euros (630.669 milions de ptes) pressupostats per a R+D, el 39% -1.490,89 milions d’euros (248.063 m de ptes)- es destinarà a programes militars. Els recursos per a R+D militar són quatre vegades més grans que els dedicats a investigació científica o 12 vegades els corresponents a investigació sanitària. Aquesta forta militarització de la ciència espanyola va començar a finals dels anys noranta. De fet, en els darrers sis anys, els recursos orientats a R+D militar s’han incrementat més del 400%.

La declaració d’Objecció Científica, que s’enviarà en els propers dies a tot el personal investigador universitari de l’Estat espanyol, amb la col.laboració de les Universitats, s’emmarca en la campanya engegada fa 2 anys per la Fundació per la Pau “Per la pau, prou investigació militar!”.

La campanya, que compta amb la col.laboració activa en el món universitari de la Coordinadora Uni per la Pau, Enginyers Sense Fronteres i Físics per al Desenvolupament, i el suport tècnic de la Càtedra UNESCO sobre Pau i Drets Humans de la UAB, ha rebut el suport de les principals Universitats catalanes (UB, UAB, UPC). Diverses entitats i ONG, han expressat el seu suport a la iniciativa: l’Associació per a les Nacions Unides a Espanya, el Centre UNESCO de Catalunya, la Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans, la Federació Catalana d’ONG per la Pau, Comisión General de Justicia y Paz o el Seminario Galego de Educación para la Paz, entre d’altres.

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «