Diumenge 17

Febrer de 2019

Perilla el corredor biològic entre el Garraf i el delta del Llobregat

11/04/2002 13:24h

Els nuclis urbans de Gavà i de Castelldefels només estan separats per una franja de 200 hectàrees coneguda com el Pla de Ponent. Aquest espai es podria urbanitzar ben aviat, si prospera el projecte de l’Ajuntament de Gavà per aixecar-hi 5.000 nous pisos. Diverses associacions ecologistes i cíviques de la localitat han organitzat una plataforma per salvar l’espai, que és el darrer corredor biològic entre el parc natural del Garraf i les àrees humides del delta del Llobregat. La plataforma es va constituir l’any 2001, després que es donés a conèixer el projecte. Agrupa 25 entitats del municipi i proposa fer una consulta popular sobre la protecció del Pla. Volen que siguin els ciutadans qui, directament, decideixin si els boscos i els camps han de deixar lloc als blocs de pisos. De moment, però, l’Ajuntament no ha estat receptiu a solucionar el cas per la via de la democràcia participativa.

Els ecologistes argumenten que el projecte farà superar en un 25% l’edificabilitat que preveu el pla municipal. A més, posa en perill tres jaciments històrics d’època ibèrica, romana i medieval. Després del període d’exposició pública, el projecte va rebre més de 40 al.legacions.

A nivell biològic, el Pla de Ponent ha tingut una importància bàsica per a la fauna autòctona, sobretot des que va intensificar-se la urbanització de la zona. Si s’edifiquen els nous pisos, quedarà definitivament impossibilitat el projecte de l’anomenada Anella Verda, que promou la Diputació de Barcelona i que hauria d’enllaçar els espais naturals que es conserven a l’àrea metropolitana.

La plataforma ha redactat un missatge de protesta per enviar-lo massivament a l’alcalde de Gavà, Dídac Pestaña. En el text recorden que Gavà és l’únic municipi gran de tota la província que encara no ha aprovat l’Agenda 21 local.

segueix-nos «