Dijous 17

Octubre de 2019

Rigoberta Menchú, a L'Hospitalet

26/09/2001 14:25h

La premi Nobel de la Pau, Rigoberta Menchú, creu que "vivim en uns temps difícils per a la història de la humanitat i especialment pel futur de les nostres generacions que hauran d'escollir quines són les referències de pau, de valors i els drets amb els qual hauran de viure". Rigoberta Menchú va iniciar així una conferència sobre Els drets dels pobles en el marc del segon cicle de Debats en Llibertat, organitzat per l'Ajuntament. Menchú va signar un conveni amb el Consistori per valor de dos milions de pessetes.

Rigoberta Menchú va mostrar el seu condol per totes les víctimes del terrorisme, de violències, de genoci i les víctimes del silenci,"això és el que veiem a molts racons del món". El seu condol no era només per les víctimes dels atemptats de Nova York i Washintgon "sinó per tots aquells morts que van pagar en guerres alienes, que no eren seves, però que finalment van posar els morts.

La premi Nobel volia expressar-se així, "ara quan es parlar si el camí del futur es la revenja o un altre lògica de relació entre les persones". Rigoberta Menchú va pronunciar-se clarament: "Jo no estic ni amb la guerra ni amb els terroristes" i plantejava una visió diferent. "Els meus morts no els venjaré amb més sang ni més patiment, els vull reivindicar en un món de justícia, per això reivindico l'existència d'un tribunal on tots acreditem la nostra veritat, tant les víctimes com els victimaris".

Els pobles indígenes
Rigoberta Menchú, mitjançant la seva fundació, treballa en la defensa dels drets humans, la difusió de les causes dels pobles en situació de marginació i la revindicació dels drets específics dels pobles indígenes. Menchú va explicar el pensament del seu poble. "Els pobles indígenes sempre hem tingut una visió integral de les coses, tot succeeix en el mateix espai. No podem parlar de cultura sinó parlem també de política, d'educació i també de la natura, perquè tots formem part d'un món en el qual conviuen altres vides. Per nosaltres és molt fàcil reconèixer qu el món està integrat per civilitzacions i pel dret de tots a la diferència". Aquest pensament el resumia Rigoberta Menchú de la següent manera: "la pau no és aliena a la justícia i la justícia no és aliena a l'equitat. L'equitat és part fonamental de la justícia però al mateix temps, l'equitat no és aliena a la democràcia, perquè la democràcia és un espai de discusió, de deliberacions i de decisions col·lectives. La democràcia no pot ser aliena al desenvolupament i el desenvolupament i la democràcia no pot ser aliè al reconeixement de la diversitat dels pobles i les seves cultures". Per Menchú "tots aquets principis ètics s'han quedat fora de la discusió sobre els problemes de la humanitat".

segueix-nos «