Dimarts 21

Maig de 2019

U.E. Figueres, un exemple a seguir

16/01/2002 12:58h

Xavier Andreu<br> Periodista esportiu de TVC

Els temps no sempre han estat tan feliços per a l'equip empordanès. Quan el mes de setembre de 1993 un grup de persones va decidir donar un cop de mà salvador a l'entitat, pocs podien pensar que avui dia haurien aconseguit tots els objectius que s'havíen proposat, fins i tot eixugar el dèficit de 528 milions de pessetes (3,17 milions d'euros) que amenaçava la supervivència del club. El consell d'administració que presideix Albert Domínguez el formen 19 persones, entre les que destaquen Josep Miquel, Josep Serra, Jordi Font, Josep Company, Toni Conesa, Josep Costa o Ramon Miquel. Han estat inflexibles temporada rera temporada en el tema económic, encara que aixó els ha fet haver de tenir plantilles curtes i haver d'encertar amb jugadors catalans o gairebé desconeguts. Però eren conscients que el primer pas per consolidar la Unió Esportiva passava per solucionar l'economia, i més tard treballar per tenir una estructura sòlida.

I han aconseguit els dos objectius, però no ha estat gens fàcil. Fer anar la gent a futbol a Figueres és como una missió impossible. La segona B és un pou per un equip com el blanquiblau, envoltat de rivalitat futbolística i amb gran part del públic potencial treballant en activitats turístiques que no ajuden a anar a futbol en els horaris que es juguen els partits.

Tot i així, el que hi van són fidels i senten els colors d'una manera gairebé sagramental. Per ells aquests dies, amb les emocions de la Copa, serveixen per oblidar els dies de fred i tramuntana que han passat a Vilatenim.

L'estructura i la Fundació

Els dirigents del Figueres van tenir l'encert de fitxar com a secretari general Xavier Xinxó, que ha dotat el club d'una estructura professional feta amb exfutbolistes del club que senten el que fan i ho fan bé. El primer graó és el director tècnic Albert Valentín. A la banqueta hi ha una de les generacions més profitoses del club. Gratacós, Arseni Comas, l'exporter Quim Ferrer com a delegat i Isidre Darnés com a preparador físic. S'entenen amb un cop d'ull i respecten la filosofia marcada pel consell d'administració.

Però a més el club ha creat la Fundació Esportiva Figueres (FEF), que assegura el futur del futbol base empordanés al marge de possibles conflictes económics amb la plantilla professional. La FEF té 300 jugadors dels quals 130 formen part de la Escola de Futbol, l'autèntic viver per al futur. Ara la Fundació la presideix -el càrrec és rotatiu- Josep Costa. Com a coordinador es va fitxar Javi Salamero, que havia fet una feina esplèndida al Vilobí.

Tots els entrenadors son titulats i la majoria han estat jugadors de la base del Figueres. Tenen deu equips federats i el segon equip ja és a Regional Preferent, amb opcions aquesta temporada de pujar a Primera Catalana. El seu entrenador, Coto, fa anys que els entrena (té el seu fill, però, a l'infantil A del Barça). Han venut un jugador al futbol italià i d'altres ja són al primer equip, com ara Eloi Fontanella.

Tothom hi col.labora. El segon entrenador del primer equip, Arseni Comas, entrena l'aleví A. Quim Ferrer prepara tots els porters de la Fundació. Els jugadors Julio Algar i Sergi Raset treballen a l'escola amb el prebenjamins i benjamins. Tots fan club.

La bona gestió ha donat resultat. Alguns directius han avançat diners però no s'els hauran de retornar, ja que han firmat acords de col.laboració publicitària amb la Unió Esportiva Figueres. I, com déiem, a final d'aquesta temporada, el 30 de juny, tots podran celebrar el final d'un llarg camí que els ha portat a nivellar el pressupost. Ho faran sent la revelació a la Copa del Rei i lluitant per pujar de nou a Segona Divisió A. La Unió és, sens dubte, un exemple a seguir.

segueix-nos «