Diumenge 26

Maig de 2019

Un 5% de la gent gran pateix maltractaments, a tot el món

17/02/2007 13:06h

El maltractament a la gent gran és un tipus de violència oculta a la societat però que afecta prop d'un 5% de les persones d'edat avançada dependents a tot el món. Només s'arriba a detectar i a denunciar un de cada vuit casos. Segons els experts, la qualitat de les relacions que els avis van mantenir de joves amb els familiars -que ara són en gran mesura qui els cuiden- afecten directament amb les atencions que aquests els hi dónen. Són alguns dels temes que aquest divendres han anailtzat una vintena d'experts en una jornada de sensibilització d'aquesta realitat que ha organitzat l' Obra Social de Caixa Catalunya.

La jornada ha reunit reunit els millors experts internacionals en la matèria. El nord-americà Jordan Kosberg, catedràtic de la Universitat de Alabama, ha explicat que normalment les persones grans solen estar ateses per familiars directes, per la qual cosa s'ha comprovat que les relacions que els avis van mantenir de joves amb els seus -els que ara els cuiden- afecten directament al comportament que ara reben. És per això, diu Kosberg, que si les relacions familiars han estat dolentes existeix un alt risc de maltractament, mentre que si han estat bona, aquest risc es redueix de forma notable.


La doctora Mercè Tabueña, profesora de la Universitat de Barcelona, ha deixat clar que els maltractametns a les persones ancianes poden manifestar-se de diverses formes, si bé les agressions més habituals són la negligència i el dany psicològic. També es produeixen abusos físics i psíquics, econòmics, sexuals, i abandonament de la persona. L'experta ha lamentat que aquest tipus de violència sigui encara un fenomen ocult "malgrat la notable incidència que té en la societat". Ella ho atribueix al fet que les persones grans no tenen mitjans per presentar una denúncia o bé perquè, soviet, prefereixen amagar que són víctimes dels seus propis familiars.


El cansament, la falta de temps, la ignorància sobre com cuidar les persones grans i les dificultats econòmiques, són algunes de les situacions que poden desencadenar un maltarctament, segons els professionals. A això s'ha d'afegir que normalment el perfil de la persona cuidadora és sovint una dona gran que té pocs diners i que moltes vegades és responsable també de fills o altres familiars, i que suporta una situació d'esgotament creada per tot tipus de problemes. Segons dades de la Societat Espanyola de Medicina de Famíila i comunitària, en la majoria dels casos (un 57%) els agressors són els propis fills biològics o polítics dels avis maltractats.


segueix-nos «