Dijous 17

Octubre de 2019

El Museu recull la història del vidre i el cristall a la ciutat

02/03/2007 12:57h

Dring! Més de cent anys de vidre i cristall és el nom d'una exposició del Museu de Badalona (el Barcelonès) que serveix per oferir el llegat d'un dels sectors industrials de més tradició de la ciutat. Dues fàbriques certifiquen un passat d'esplendor en la producció de peces de col·leccionista, però també treballs de gran producció que encara estan en ús. Dues empreses, Cristall Badalona i Cristalerías San Miguel, que avui dia encara dediquen els seus esforços a la creació amb vidre i cristall. La mostra és un intent per fer un recorregut per la història industrial de Badalona tot i que posant l'accent en la producció del cristall, malgrat que la majoria de les fàbriques ja n'han desaparegut. Hi ha dues excepcions en aquesta ciutat que encara conserva un reducte d'aquell passat potent en la fabricació del vidre, possible gràcies a la permanència de dues empreses: Cristall Badalona i Cristalerías San Miguel, les autèntiques protagonistes d'aquesta exposició. Dring! Més de cent anys de vidre i cristall recrea l'espai de treball dels vidriers on hi podem observar les matèries primeres, els diferents motlles, els gresols, les canyes de bufar, les pedres per gravar a l'àcid i un munt d'estris més que apropa al visitant al descobriment d'un ofici artesanal gairebé extingit.


El Museu de Badalona recull un centenar de peces realitzades al llarg dels segles XIX, XX i XXI. Entre totes elles hi podem trobar autèntiques obres d'art que destaquen pels seus dissenys, per les seves talles i gravats o per la seva riquesa de formes i decoracions. Tot plegat queda recollit també en el catàleg de l'exposició editat pel mateix Museu.


La gran producció i el disseny al detall


Cristall Badalona, SAL, nascuda el 1866, és la indústria del cristall més antiga de l'estat espanyol mentre que Cristalerías San Miguel va ser fundada al segle XIX a Barcelona, posteriorment, al 1956, va ser traslladada a Badalona, convertida en cooperativa, ara ja fa cinquanta anys. Dring! Més de cent anys de vidre i cristall presenta la singularitat del treball del vidre bufat i altres tècniques artesanals que han arribat als nostres dies de la mà d'aquestes dues fàbriques.


D'entre les peculiaritats que presenten, Cristall Badalona, guarda en el seu mostrari els dissenys de les cristalleries d'Alfons XIII, de la Casa Civil de Franco i de l'actual Casa Reial. L'artesania és el que defineix el treball d'aquesta empresa que actualment té dedicació completa a la creació de peces bufades, exclusives i de poca producció. La raó és que el vidre també ha estat susceptible a les crisis provocades pel baix preu de la matèria prima i per la invasió dels productes asiàtics.


Per aquest motiu també Cristalerías San Miguel opta actualment per l'especialització i la creació de productes d'autor. Un caràcter que ja forma part de la seva història ja que Cristalerías San Miguel va dissenyar les balustres del Palau de la Música. Avui encara fabrica peces tant populars com les ampolles del brandy Honorable i del Gran Duque de Alba, o fins i tot el setrill antigoteig.


L'exposició romandrà oberta al públic fins el 29 d'abril.

segueix-nos «