Diumenge 24

Març de 2019

La Fundació Miró presenta l'últim treball de Mireia Sallarès

L'exposició tanca el cicle de l'Espai 13

01/06/2012 08:00h

L'Espai 13 de la Fundació Joan Miró de Barcelona acull, fins al proper 8 de juliol, l'exposició 'S'escapà nua, un projecte sobre la veritat'. Es tracta d'una mostra del treball que l'artista Mireia Sallarès ha dut a terme a Caracas els últims mesos. Amb aquesta exposició es tanca el cicle 'The End is Where We Start from', comissariat per Karin Campbell, i que des del passat setembre ha portat a la Miró els últims projectes de Mireia C. Saladrigues, Daniela Ortiz, Mariona Moncunill, Alex Reynolds i l'actual, Mireia Sallarès.

Entre 2011 i 2012, Mireia Sallarès ha viatjat dues vegades a Caracas per investigar com les persones d'una zona geogràfica determinada es relacionen amb la "veritat" i la defineixen. Fent servir l'entrevista -un format recurrent en la seva pràctica- l'objectiu de Sallarès és descobrir els relats i les perspectives d'un grup dispar d'habitants de la capital veneçolana.

Actualment, dotze plaques de marbre que porten gravada la frase 'A la Verdad (Se escapó desnuda), Monumento Fragmentado, Caracas 2011', descansen en diversos indrets de la ciutat que l'artista va seleccionar segons els seus contextos socials, polítics i físics. L'exposició que Mireia Sallarès presenta a l'Espai 13 de la Fundació Joan Miró, és la documentació de tot aquest projecte per mitjà de projeccions, textos, fotografies i enregistraments d'àudio.

Per a Sallarès, exposar el procés de treball és tan important com compartir els resultats de la investigació. L'artista considera que passar de la creació a l'exposició és un acte de traducció, una metàfora que s'adequa especialment al caràcter doble de la seva tasca.

Es tanca el cicle
Amb la mostra de Sallarès, oberta fins al 8 de juliol, es posa punt i final a 'The End Is Where We Start From' (El final és el lloc des d’on comencem), l'actual cicle de l'Espai 13, la sala que la Fundació Miró dedica a la creació jove i contemporània. Un cicle que ha girat al voltant de la idea que els relats, explicats a través de paraules, imatges o gests, són possiblement la forma de comunicació més perdurable que coneixen els éssers humans. Més que un simple llistat de fets, una narració pot superar les barreres culturals, geogràfiques i d’una època per a explicar com o per què alguna cosa ha arribat a esdevenir-se. En el procés, s’entrellacen experiències personals i col·lectives, i els esdeveniments, ja siguin actuals o històrics, reals o ficticis, adquireixen significat.

Els projectes inclosos a 'The End Is Where We Start From' -el títol prové d’un poema de T. S. Eliot anomenat 'Little Gidding'- han presentat històries que, en certa mesura, es deriven de l’experiència personal de cada artista. Amb diferents mitjans i processos de treball, aquests projectes reflecteixen com cada artista aborda, de manera única i de vegades poc convencional, la construcció d’una narració.

segueix-nos «