Dimarts 21

Maig de 2019

Callús, Premi Nacional d’Internet

31/05/2001 16:05h

El municipi ha estat considerat per la Generalitat de Catalunya com la aportació més rellevant del país en l’àmbit d’Internet per la seva integració i aplicació de les noves tecnologies en l'àmbit rural. El Govern català també ha premiat el periodista Toni Mestre, l’associació Voltor i l’empresa Colt amb el Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió i Telecomunicacions, respectivament. Segons la Generalitat, el jurat ha volgut premiar “una experiència que incorpora gent i col·lectius, les seves necessitats i les seves preocupacions, en l'àmbit local”. El 1995 va obrir el primer centre públic d'accés a Internet de Catalunya i l'any 2000 va signar un conveni amb la Secretaria per a la Societat de la Informació, que preveu el desplegament d'aplicacions que facin un ús eficient de les infraestructures de telecomunicacions en banda ampla en tots els àmbits socials: educatiu, sanitari, econòmic i de l'administració.

Els Premis Nacionals de Radiodifusió, Televisió i Telecomunicacions van ser creats l'any 1999, amb motiu del 75è aniversari de la ràdio a Catalunya per tal de reconèixer les millors iniciatives i les trajectòries professionals més destacades dels ambits d’Internet, radiodifusió, televisió i telecomunicacions. La dotació de cada un dels premis és de 2 milions de pessetes.

Les inversions de Colt

El centre de serveis d’Internet que l’empresa Colt ha obert recentment a Barcelona és el motiu de la concessió del Premi Nacional de Telecomunicacions. El jurat, però, no ha valorat només aquesta acció puntual, sinó que ha volgut reconèixer l’aposta global per Catalunya d’una empresa que té previst invertir més de 13.000 milions de pessetes en el nostre país només en concepte de desenvolupament de la xarxa de cable.

Colt també va invertir l’any passat 4.000 milions de pessetes en un centre de serveis d'Internet per a empreses a la Zona Franca, i preveu connectar la xarxa de Barcelona amb la xarxa de fibra òptica de llarga distància que l’ha d’unir amb Marsella i amb la resta de la xarxa europea de la companyia.

El periodista valencià Toni Mestre, un dels pioners en la difusió mediàtica en català al País Valencià, ha rebut el premi en la categoria de Radiodifusió. Mestre, de 58 anys, va ser guionista i presentador del programa De dalt a baix, el primer programa en valencià a la ràdio pública (Ràdio Peninsular, RNE) que es va iniciar sota el règim franquista i que es va mantenir, amb diverses interrupcions, fins als anys 80. Toni Mestre va ser "condemnat" a llegir els butlletins horaris en castellà. El programa va reaparèixer posteriorment amb el nom Ara i ací.

L'associació balear Voltor ha rebut el Premi Nacional de Televisió per la seva activitat en defensa de la recepció de Televisió de Catalunya i de la resta de ràdios i televisions de parla catalana a les Illes. El col·lectiu es va crear el 1985, està vinculat a l'Obra Cultural Balear i ha gestionat la recepció a les Balears de totes les emissores institucionals de ràdio i televisió en llengua catalana.

El jurat dels premis està presidit pel conseller en cap, Artur Mas, i integrat per Joan Majó, Salvador Alsius, Josep Maria Casasús, Josep Gifreu, Rosa Franquet, Antoni Elias, Lluís Jofre, Rafael Xambó, Amadeu Abril i Manuel Sanromà.

En les edicions anteriors han estat guardonats EAJ-1 Ràdio Barcelona (1999) i Flaix FM (2000) en la modalitat de ràdio; Media Park, SA (1999) i D'Ocon Films (2000) en televisió; Vilaweb (2000) en Internet (modalitat creada l'any passat) i Localret (1999) i Cable i Televisió de Catalunya-Menta (2000) en Telecomunicacions.

segueix-nos «