Diumenge 21

Octubre de 2018

Llibres sortits del forn

13/06/1999 20:16h

Només quinze minuts són necessaris per editar un llibre, si es fa amb el nou sistema instantani. Gràcies a la tecnologia digital, a partir de l’any vinent als EUA qualsevol llibreter podrà imprimir en el seu establiment el llibre que triï el client. Per fer-ho, però, l’editor haurà d’haver-li concedit prèviament llicències d’edicions digitals. Fins ara les editorials havien de fer tirades llargues per rendibilitzar el producte. Amb el nou sistema s’abarateix tant la producció que és rendible imprimir fins i tot un sol exemplar. La novetat implica que desaparegui el concepte de llibre esgotat: se’n poden editar tants com es vulgui. I implica també que puguin desaparèixer les llibreries de segona mà.

Dues empreses americanes, On Demand Machine Corporation i Instabook Corporation, ja venen les impressores que permeten, a baix cost, beneficiar-se d’aquesta tecnologia. El print-on-demand, com es coneix als EUA, serà útil sobretot per a les editorials que venen via Internet. El sistema permet col·locar les màquines —del tamany d’una fotocopiadora d’oficina— a les naus de qualsevol companyia de correu urgent. D’aquesta manera, es pot servir molt ràpidament i a preus molt baixos. La UPS, una de les més importants dels EUA, està interessada a participar en el projecte.

A Espanya, el “llibre instantani” arribarà molt més tard. Segons Lluís del Molino, cap de la Comissió de Noves Tecnologies del Gremi d’Editors de Catalunya, ara per ara és massa cara la tecnologia perquè resulti beneficiosa a les editorials espanyoles. Mentre el cost d’impressió sigui tan car (el preu mitjà d’un exemplar convencional de primera edició és d’unes 3.500 pessetes), aquesta tecnologia no s’implantarà. Tot i això, Lluís del Molino considera que el sistema interessa als editors perquè “permetrà ajustar del tot l’edició, no fer exemplars de més i estalviar en magatzem”.

segueix-nos «