Dilluns 26

Agost de 2019

Maria Carme Roca és la primera dona que guanya el premi Néstor Luján

20/11/2006 16:52h

Deu edicions han calgut perquè el premi Néstor Luján de novel·la històrica recaigui en una dona. La guardonada ha estat l'escriptora i historiadora Maria Carme Roca, que ha conquistat al jurat d'aquest premi convocat per Columna Edicions amb Intrigues de palau, una novel·la ambientada a la cort catalanoaragonesa de finals del segle XIV i XV i que narra la influència de les dones en la política de l'època.

L'editora Ester Pujol ha estat l'encarregada de llegir públicament el veredicte del jurat i que ha concedit per unanimitat que el 10è premi Néstor Luján a l'escriptora Maria Carme Roca per la seva novel·la històrica Intrigues de palau. Així, Roca s'ha convertit en la primera dona que guardonada amb el Néstor Luján, un premi dotat amb 6.000 euros i que en edicions anteriors l'havien guanyat escriptors com Antoni Dalmau, Alfred Bosch, Gabriel Janer Manila i Albert Salvadó.

Un cop sabut el veredicte i un dia abans que la novel·la arribi a les llibreries, la seva autora ha volgut donar algunes pistes sobre la seva obra. Maria Carme Roca ha explicat que Intrigues de palau barreja de forma "descarada" ficció i realitat i intriga i aventura.

La idea d'escriure aquesta novel·la, ha explicat Roca, li va sorgir fa uns anys quan va conèixer i va quedar captivada per la figura de Violant de Bar, qui va quedar vídua, molt jove, el 1396, en morir de forma sobtada el seu marit Joan I, sense deixar descendència masculina. Dona culta, intel·ligent, refinada i molt ambiciosa, Violant de Bar simularà estar embarassada per tal d'evitar que el poder passi immediatament a mans de la seva cunyada Maria Luna i el seu marit Martí l'Humà, l'hereu en morir Joan I, i que en el moment de la mort del monarca es troba de viatge.

Al voltant d'aquesta anècdota, Roca construeix una narració en la qual les dones tenen una especial preeminència, ja que mouen els fils del poder subtilment, tot i que hi tinguin vetat l'exercici.

L'autora

Maria Carme Roca va néixer a Barcelona el 1955. Historiadora, no va començar a dedicar-se professionalment a l'escriptura fins el 1997, quan es va atrevir amb la literatura infantil i juvenil. Més tard, va escriure novel·les per a adults, entre les quals destaquen El darrer buit, amb la qual va guanyar el premi Dona, i El Pont de Fusta, també de gènere històric.

segueix-nos «