Diumenge 21

Juliol de 2019

Poesia, pintura i multimèdia convergeixen en una sola obra

29/06/2004 10:00h

Una poetessa i una artista plàstica han fet convergir les seves disciplines artístiques en una sola obra: un llibre titulat L’illa de la flor. Ambdues artistes s’han intercanviat les seves creacions, les han intrepretades i les han transformades a la seva disciplina. Així, han sorgit poemes de dibuixos i dibuixos de poemes. Finalment, s’ha traslladat aquesta curiosa obra a un cedé multimèdia, en el qual els usuaris poden fer les seves pròpies creacions. Tot va començar quan la poetessa Iolanda Pàmies va donar els seus poemes a l’artista plàstica Fina Veciana perquè en fes de cadascun d’ells un dibuix i aquesta li va donar els seus dibuixos perquè l’altra els interpretés i els convertís en poesia. Aquest experiment va donar lloc a L’illa de la flor, un recull de 40 poemes i 40 dibuixos que en comptes de ser dos llibres són “dos en un”, com el defineixen les seves creadores, i que tenen “dues portades” en comptes de “contraportada”.

El llibre-obra pictòrica L’illa de la flor es constitueix de dues parts: De la ploma al traç i Del traç a la ploma. En la primera, els poemes de Iolanda Pàmies han inspirat uns dibuixos a Fina Venciana. El global dels poemes narren, en certa manera, una història. Les il·lustracions, en canvi, representen cada poema com a unitat.

En la segona part, cada dibuix ha estat font d’inspiració d’un poema. Cadascun d'aquests dibuixos són miques de la vida de l’artista Fina Venciana, mentre que els poemes no són més que les interpretacions de la poetessa Iolanda Pàmies davant d’aquestes il·lustracions. I és que la intenció d’ambdues artistes no era interpretar i expressar fidelment el que volia dir l’altra en les seves creacions, si no expressar emocions.

Del paper al cedé

Així doncs, L’illa de la flor va sorgir de la idea d’unir pintura i poesia, amb l’objectiu d’experimentar com interpretava una artista l’obra de l’altra. Però, a més a més, es van voler unir aquestes dues arts ancestrals, pintura i poesia, amb una de més nova: la multimèdia. Així, en acabar el llibre, Joan Delgado va agafar L’illa de la flor i en va traslladar la seva essència (la llibertat de creació) a un cedé interactiu.

Aquest cedé conté una biblioteca amb dibuixos i versos del llibre. Cada usuari pot combinar tots aquest elements per crear-ne la seva pròpia obra d’art, la seva illa de la flor, a través de l’ordinador.

segueix-nos «