Diumenge 26

Maig de 2019

Niño Josele, Phillip Walker i Toots Thielemans, pròxims plats forts del festival de Jazz de Terrassa

28/02/2008 07:00h

El festival de jazz de Terrassa segueix endavant amb el seu calendari i des d'aquest dijous fins al pròxim dimecres rep tres il·lustres visites. La més immediata és la d'aquest dijous amb Niño Josele, que tradueix a la guitarra flamenca el so de Bill Evans. Al cap de 24 hores prendrà el relleu el gran Phillip Walker, un històric guitarrista de blues. I diumenge aterrarà a Terrassa ni més ni menys que Toots Thielemans, el músic que va importar l'harmònica fins a l'univers del jazz.

Niño Josele s'estrena aquest dijous 28 a Terrassa amb el seu tercer disc com a solista Paz, una selecció del repertori de Bill Evans traduït a guitarra flamenca. Un homenatge càlid i intimista en què Niño Josele es rodeja d'Esperanza Spalding, Horacio 'El Negro' Hernández, guanyador de dos premis Grammy, i el Piraña, percussionista habitual de Paco de Lucía.

Nit de blues en el festival de jazz

El divendres 29 actua un dels gran veterans de l'univers blues, Phillip Walker, de 71 anys d'edat. Es tracta d'un dels guitarristes d'aquest gènere més importants del món. No és una afirmació gratuïta: ha estat primer guitarra dels llegendaris Little Richard i Fats Domino. Durant els anys 60 del segle passat, Walker va actuar en els clubs més prestigiosos de la Costa Oest dels Estats Units, però no va ser fins al 1995 quan va publicar el disc que sempre hauria volgut enregistrar, segons les seves paraules, ja que a Working Girl Blues va mostrar fil per randa el seu estil tan personal. El bluesman presenta a Terrassa el seu últim disc Going Back Home, editat l'any passat.

L'harmònica entra en el món del jazz
Aquest pròxim diumenge en destaca l'actuació de l'harmonicista belga Toots Thielemans. Als 5 anys d'edat ja era capaç d'interpretar, tot i que a l'acordió, la melodia de la Internacional Comunista. Molt influenciat per noms com Charlie Parker, va desembarcar als Estats Units i més endavant va tornar a Europa, on va integrar-se a la banda de Benny Goodman. Tanmateix, la gran aportació de Thielemans a la història del jazz ha estat la progressiva introducció del so de l'harmònica en aquest gènere musical. Tant és així, que ha estat solista en músiques de pel·lícules de la mà de Quincy Jones i ha arribat a enregistrar amb el grup que dirigia el mític trompetista Dizzy Gillespie. També ha gravat i ha acompanyat en directe a noms com Ells Fitzgerald, Bill Evans o Pat Matheny. El seu darrer treball discogràfic data de 2001, sota el títol Toots Thielemans & Kenny Werner.

El diumenge també actúa Ramon Cardo & Jesús Santandreu Quintet, un grup valencià capitanejat per Ramon Cardo, un músic que ha col·laborat amb artistes de la talla de Tete Montoliu i Lou Bennett, entre altres, i a més és autor dels treballs Old Portrait, Per l'altra banda, Sarabandangui i València en Jazz.

Un altre dels recitals especialment indicats és el del dimecres dia 5, amb Mare Nostrum presentant en primícia a l'estat espanyol el disc que porta el seu nom. El so de Mare Nostrum és una combinació curiosa de trompetista italià, acordionista francès d'arrels italianes i un pianista suec.

segueix-nos «