L'entrevista «

«

Maria Lluch: 'Arribar a nivell de laboratori a controlar l'evolució és difícil i està lluny'

Vallès Visió

Maria Lluch investigadora del CRG

Al final del segle XX un nou món va emergir dins la ciència, la biologia de sistemes. En principi la biologia de sistemes ofereix l’oportunitat d’entendre processos biològics amb la voluntat de modificar-los i fer enginyeria, el que s’anomena biologia sintètica, la porta a mofidicar, manipular sistemes vius. A crear vida artificial.

 

Dr. Borasio: 'La medicina pal·liativa s'ha demostrat més eficient que qualsevol arsenal mèdic'

Vallès Visió

Dr Borasio a l'editorial Plataforma

El catedràtic de Cures Pal·liatives a la Universitat de Lousana, el Doctor Gian Domenico Borasio, demana un sistema de cures pal·liatives de qualitat i accessible a tothom no únicament per a les persones malaltes de càncer en fase terminal. Borasio alerta que la pràctica mèdica en aquesta fase final de la vida no sempre és correcta i que es produeixen errors tan bàsics com subministrar oxigen i líquids intravenosos en les últimes hores provocant més dolor al pacient. 

 

 

 

«

Dr. Tolosa: 'L'estratègia contra el Parkinson és identificar 5,10 o 15 anys abans els símptomes de la malatia, en una fase prodròmica'

Canal Terrassa

Dr. Eduard Tolosa a l'Hospital Clínic

El Dr. Eduard Tolosa de la Unitat de Parkinson i Trastorns del Moviment de l’Institut Clínic de Neurociències ens fa una classe magistral sobre què són les malalties neurodegeneratives i especialment el trastorn de Parkinson, patologia de causa desconeguda, sobre la qual ha dedicat els darrers últims anys. 

 

 

Arcadi Navarro: 'La diversitat humana en comportament no està totalment determinada per la diversitat genètica subjacent'

La Xarxa

Arcadi Navarro al CEXS-UPF

El biòleg, director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF i investigador de l'ICREA, Arcadi Navarro desmenteix que els éssers humans som racionls com afirmava Aristòtil. I ens explica perquè actuem com ho fem de manera distinta davant situacions idèntiques. 

 

Higini Arau: "Einstein tenia raó quan deia que és més important la imaginació que el coneixement"

Vallès Visió

Higini Arau al Gran Teatre del Liceu

Higini Arau és un científic que es passa la vida investigant l'acústica del so. Malgrat que és un dels millors físics internacionals en acústica del so, assegura que d'aquest fenomen en sabem poc. El 1988 va descobrir una teoria de la reverberació, que és una de les més importants del món, però de tot això -com assegura el doctor- no en veu ni un duro perquè és patrimoni de la humanitat. 

Juli Peretó: "Sóm 100% el resultat d'un procés històric"

Canal Terrassa

Juli Peretó a l'IBE PRBB

El bioquímic i professor a l'Institut Cavanilles de la Universitat de València, Juli Peretó, ens fa una classe sobre els factors que actuen en la mutació, en la diversitat biològica, els reptes de futur en la recerca i la vigència de la teoria de Darwin.

Dr. Sanz: "El repte de la ingent quantitat de dades que generem és gestionar-les i interpretar-les"

La Xarxa

Dr. Ferran Sanz al PRBB

Què és el 'big data'? Quina relació té amb la recerca en les ciències de la vida? Quin són els reptes i els perills d'aquest trànsit complex i quantiós que la tecnologia imposa? El Dr. Ferran Sanz, director científic del Bioinformàtics Barcelona, BIB, explica la importància d'aquesta plataforma de recent creació per concentrar el potencial bioinformàtic del país i projectar-lo a l’exterior.

 

Josep Marco-Pallarés: "La música no emociona a tothom"

La Xarxa

Josep Marco-Pallarés a la facultat de Psicologia a les Llars Mundet

L'afirmació que la música té la capacitat de produir plaer de manera universal ha caigut. Un estudi publicat a la revista 'Current Biology', en què ha participat, entre d'altres, l'investigador Josep Marco-Pallarés de l'IDIBELL assegura que han trobat indicis d'anhedonia musical en individus que asseguren no sentir res. Persones, que és clar, no consumeixen música. Article: 'La música no emociona a tothom'.

 

Segueix-nos «