Vallès Visió i Canal Terrassa

Bosch: "La visita d'Einstein a Catalunya indica un país amb mires científiques d'alt nivell"

16/04/2014 07:41h

El doctor en Física i assessor científic de la Secretaria d'Universitats i Recerca, Joaquim Bosch, ens guia per la visita que el Premi Nobel de Física, Albert Einstein, va fer a Catalunya entre el 22 de març i l'1 de febrer de 1923 convidat per la Mancomunitat. Bosch explica detalladament on es va allotjar, amb qui es va entrevistar i ens descobreix un geni preocupat no únicament per la ciència, sinó per la política. 

S'allotja la primera nit en una pensió modesta, però no hi ha documentació sobre aquest fet i després a l'Hotel Colón; es reuneix, entre altres figures, amb Rafael Campalans, un destacat socialista i catalanista. De fet, explica Bosch, és Albert Einstein qui li suggereix que canviï el concepte socialista i nacionalista per socialista i catalanista per no tenir problemes a Europa. 

Einstein imparteix quatre conferències durant la seva visita a Barcelona, tres a l'Institut d'Estudis Catalans, institució situada al Palau de la Generalitat. El físic va omplir les sales fins a vessar, però les opinions que en van sorgir van ser dispars. Aquí teniu els articles d''Esquella de la Torratxa' i 'La Vanguardia'.

El Premi Nobel visita també alguns punts del país: el monestir de Poblet, el monestir de Sant Cugat, Terrassa i l'Espluga de Francolí. 

Einstein marxa de Barcelona l'1 de març de 1923 i enfila cap a Madrid i Saragossa abans de tornar a casa. 

Què és 'El problema de Gettier'? «

segueix-nos a twitter «

Descobreix «