Divendres 19

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Emma Roca, ultrafondista

"L'esport no s'ha de polititzar però ara s'han vulnerat drets i no ho podem acceptar"

Roca ha escrit el llibre 'Esport amb seny' (Ara llibres)

09/11/2017 10:18h

Àudio:

Fer esport amb seny, però fer-ne. És la recepta d'Emma Roca, ultrafondista i autora del llibre 'Esport amb seny'. Roca recorda que el sedentarisme és una de les principals causes de defunció arreu del món i per això enumera els beneficis de fer esport controlat: "córrer per algú, caminar, pedalar... que hi hagi un projecte social al darrere per exemple. Millores en salut, dormir millor, tenir millors relacions sexuals, més autoestima, empoderar-te una mica. Tu vals més del que a vegades et penses".

L'esport practicat durant molts anys també repercuteix en la manera d'envellir, una etapa de la vida en què tampoc s'ha d'abandonar l'activitat física. "Aconseguir una qualitat de vida a través de l'esport per tal que la vellesa sigui molt millor. Evitar problemes d'artrosi, articulars, cardiovasculars... tot això pot anar desapareixent si la teva activitat física diària és mínima. Només demano trenta minuts al dia", ha sentenciat. 

L'atracció de la muntanya

La passió d'Emma Roca per l'esport i la muntanya comença de ben petita. Els caps de setmana pujava amb els seus pares al poble de Tregurà de Dalt, a Camprodon. Nil Bohigas, llegenda de l'alpinisme, la va cridar a participar en el seu primer raid el 1996. És una competició multidisciplinària de superviència a la muntanya. Va ser campiona del món en aquesta categoria per equips el 2010. "Vaig passar de la Meridiana a viure a Bellver de Cerdanya. Vaig poder escapar. Ha sigut un salt de qualitat de vida, de salut, d'establiment mental. Els meus fills s'estan educant en una zona privilegiada". 

La polèmica amb la selecció espanyola

La selecció catalana d'esquí de muntanya ha decidit no participar als Campionats d'Espanya per la situació política que viu el país. La selecció, que pertany a la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, se centrarà en proves d'àmbit europeu o de la Copa del Món. Una decisió que Roca comparteix. "L'esport no s'ha de barrejar amb política però aquí parlem de democràcia, de drets humans. S'ha passat la frontera. Competim però prescinidim d'una gent que m'ha faltat amb escreix a la meva persona. Jo hauria estat la primera a dir, passo, vaig a competir en les carreres on se'ns respecti. No és política. És una qüestió de sentit comú, tracte desproporcionat, s'han vulnerat drets d'unes persones i això no ho podem acceptar. I a sobre que es posin medalles dels nostres èxits", ha reblat.  

segueix-nos «