Diumenge 21

Octubre de 2018

Ràdio Palamós

'HEROIS LOCALS' | CLUB ALPÍ PALAMÓS

'Herois locals': Club Alpí Palamós

08/01/2017 11:00h

Carlos Ribas

Àudio:

Que algú renuncïi a les seves vacances, a estones amb la família, o a tots els caps de setmana durant més d’un any per anar a patir és difícil d’entendre. Dificultats, logístiques i tècniques, temperatures sota zero i, en definitiva, jugar-se la vida. Per què? Per l’amor i passió a la muntanya. L’expedició del Club Alpí Palamós ha coronat recentment el pic de l’Ama Dablam, a l’Himàlaia, una de les muntanyes més complicades del planeta. Un sacrifici molt gran recompensat per la constància d’haver viscut una experiència de superació personal única.

Fa gairebé 20 anys, una expedició del Club Alpí Palamós ja va fer el cim de l’Ama Dablam. Ara, tres integrants de l’entitat, Violeta León, Jesús Correa i Lluís Martí, van decidir llançar-se de nou a l’aventura i intentar coronar una de les muntanyes més complicades tècnicament del món. Per això es van preparar durant més d’un any. Renunciant a estones amb la família. Dedicant molt d’esforç i sacrifici físic, personal i econòmic per un somni. Entre la preparació van coronar el Cerví, als Alps, de 4.478 metres.

L'expedició del Club Alpí Palamós va sortir de Catalunya el 7 d'octubre. A partir d'aquí, i superats alguns problemes logístics (els havien perdut les maletes), es van iniciar els preparatius sobre el terreny i van començar un trekking per la vall de Khumbu, amb l'objectiu d'anar fent una aclimatació progressiva i evitar el mal d'alçada. Els tres alpinistes van fer tres cims, el Gokyo Ri i el Chola Pas, de més de 5 mil metres, i el Lobuche, de 6 mil. 

L'atac al cim de l'Ama Dablam no va ser fàcil. Quan l'expedició palamosina va arribar al camp base va haver d'esperar perquè no hi havia instal·lada la corda fixa per facilitar l'escalada i el camp 3 estava tancat pel problema d'allaus, a causa de la gran quantitat de neu acumulada. Uns problemes que, per sort, van poder resoldre. Però, malauradament, encara quedava una forta decepció. Jesús Correa, el més experimentat de l'expedició, no va poder arribar al cim en perdre un crampó. 

Finalment, el divendres 28 d'octubre i després d’una nit amb vent i una sensació tèrmica per sota dels 20 graus negatius, el membre de l’expedició Lluís Martí va ser el primer a fer el cim, a les 7.30h. 

Una hora i mitja més tard que en Martí, Violeta León va fer el cim de l'Ama Dablam a les 9h, juntament amb el xerpa que l’acompanyava. Després d'una dura baixada de la muntanya i del descans al camp base, els tres integrants del Club Alpí Palamós van arribar a Catalunya el 4 de novembre. 

Havien passat gairebé un mes a l'Himàlaia, en una aventura de molt sacrifici, tant físic, mental i personal com econòmic, que van decidir viure pel seu amor i passió a la muntanya. L'Ajuntament de Palamós els va retre recentment un homenatge, en forma de recepció oficial. L'alcalde Lluís Puig va reconèixer la fita dels tres muntanyencs i, alhora, la feina que des de fa anys realitza el Club Alpí Palamós en la descoberta i conservació de paratges naturals. Una entitat que ha assolit, vint anys després, un nou èxit: el repte de pujar a una de les muntanyes més complicades del planeta.

segueix-nos «