La Xarxa

ZONA UFEC | SPECIAL OLYMPICS

Jordi Durà: "Volem que a través de l'esport s'adquireixin altres hàbits"

El president de Special Olympics Catalunya és l'entrevistat en una nova edició del 'Zona UFEC'

27/09/2015 10:30h

Àudio:

Jordi Durà és el principal responsable a Catalunya del moviment Special Olympics, creat a Washington el 1968 per Eunice Kennedy. Un moviment implantat a tot el món, que té com a principal objectiu promoure l'esport de les persones amb discapacitat intel·lectual i servir, a més, com a eina de normalització i integració a la societat. "Volem que la societat canviï la percepció que té de la gent amb discapacitat intel·lectual i les seves capacitats". Un moviment que implica entre quatre i sis milions de persones arreu del món, i que es va constituir a Catalunya el novembre de 2005. Del desè aniversari, dels objectius a curt i llarg termini i de la feina feta fins ara en parlem amb Durà a la nostra 'Zona UFEC' de l''En joc' ràdio.

Special Olympics Catalunya compta amb esportistes federats a través de la Federació Acell, amb uns 3.600 inscrits. La crisi també ha afectat, i s'ha baixat del sostre dels 4.000 esportistes a què es va arribar fa uns anys. A més de seguir els objectius del moviment a escala mundial, Special Olympics Catalunya promou diversos tornejos per fomentar l'esport inclusiu, com ara el Ciutat de Barcelona de futbol sala, que se celebrava el cap de setmana passat. La principal alegria per al seu president, però, és la reacció dels seus esportistes. "Per a ells és una pujada de l'autoestima. Els agrada competir, guanyar, com a tothom, però aquí si no es guanya no passa res; tothom té el seu reconeixement", explica Durà.

"No hem de veure l'esport com una simple competició; volem que a través de l'esport adquireixin altres hàbits", afegeix. Una voluntat que els ha portat a promoure cada cop més que esportistes amb discapacitat intel·lectual participin en grans proves populars, com la Cursa de la Mercè, la Jean Bouin, la travessa del port nedant o la Marató de Barcelona. "Volem introduir esportistes nostres perquè competeixin amb persones que no tinguin discapacitat intel·lectual; és enriquidor per a ells i per a la resta: aquí aprenem tots", destaca el president de Special Olympics Catalunya.

Aquest vessant social és una altra de les peculiaritats de Special Olympics, un moviment que va més enllà de l'esport. "La responsabilitat, la higiene, l'alimentació, són conductes que proporcionen més autonomia i independència, que és el que busquem a través de l'esport", assenyala Durà. "La discapacitat no és un tema llunyà. De la capacitat a la discapacitat hi ha un pas; tots hem de ser comprensibles i els hem de donar suport".

La vinculació de Jordi Durà amb el moviment Special Olympics té un origen clar. "El naixement de la meva filla Montse, que ara té 29 anys. Va néixer amb síndrome de Down. Ella m'ha aportat una manera de viure i uns aprenentatges que sense ella no hauria adquirit. Gràcies a ella sóc aquí".

Ara, amb una dècada d'existència, Special Olympics Catalunya té clar què demana a les institucions públiques per als propers anys: "ens han ajudat i ens ajuden molt. El que els demanaríem és que les polítiques socials siguin efectives. Que es destinin com més recursos millor, que tinguin molt en compte aquest col·lectiu. La societat ha de donar suport a aquestes persones".

Aquest estiu la ciutat californiana de Los Angeles ha acollit els Jocs Mundials Special Olympics, amb la participació d'un equip d'handbol català i un altre de bàsquet unificat (Catalunya i Madrid), que ha obtingut la medalla d'or. Des de Special Olympics Catalunya es treballa per a la propera edició d'aquests jocs, que se celebraran a Catalunya, el 2017 o el 2018.

No són els únics plans de futur de Durà i la seva junta: "m'agradaria, a través del Futbol Club Barcelona -formo part de l'àrea social-, organitzar un Congrés Mundial sobre els grans esports i les persones que tenen discapacitat i més dificultats per accedir a la pràctica esportiva", explica. De fet, aquest estiu ja va poder tirar endavant una iniciativa per posar en contacte experts en aquesta àrea d'arreu d'Europa. "Vam fer el primer simposi internacional de futbol i discapacitat, una experiència molt bonica en què van participar grans clubs del futbol europeu".

Cada setmana a 'En Joc' «

 • Pilota

  Resum i anàlisi de tots els partits del cap de setmana

  Futbol
 • Basquet

  El més destacat de l'ACB, LEB Or, LEB Plata i la Lliga EBA

  Bàsquet
 • Sticksbrisbanemcroller

  Resultats, classifcacions i les millors imatges de l'OKLliga

  Hoquei patins
 • Hanbol

  De l'Asobal a la 1a Estatal i les divisions femenines

  Handbol
 • Wp

  Repassa els partits de les Divisions d'Honor

  Waterpolo

SEGUEIX-NOS «