Diumenge 21

Octubre de 2018

La Xarxa

Entrevista Ferran Latorre, alpinista

"L'alpinisme és la metàfora del repte pel repte, per l'absurd"

Latorre és el primer alpinista català que ha aconseguit fer el cim dels 14 vuitmils del món

16/06/2017 10:55h

Àudio:

Ferran Latorre s'ha convertit en el primer alpinista català que ha fet els 14 vuitmils d'arreu del món. L'últim, l'Everest. "L'alpinisme és com anar a buscar un tresor que és difícil d'assolir", així defineix Latorre aquest esport, la seva vocació que s'ha convertit en professió. El repte és una constant que ha d'estar sempre present, sinó l'alpinisme perdria una de les seves variables fonamentals. 

"En l'alpinisme hi ha un punt d'absurd: voler enfrontar-te a un repte pel sol fet d'enfrontar-t'hi. Intueixo que és difícil passar per un lloc i ho faig. Hi ha el repte esportiu i el repte en el sentit pur. Hi ha una crida dins teu. Formar part d'un lloc exclusiu, que és de difícil accés. Té la màgia del tresor, d'anar a buscar un tresor que és difícl d'assolir", ha sentenciat Latorre. 

L'alpinisme i l'imaginari col·lectiu

La fita de Ferran Latorre i l'exitosa carrera de Kilian Jornet han fet que l'alpinisme formi part de l'imaginari de la societat catalana. Però Latorre recorda que a Catalunya hi ha tradició d'esport de muntanya i d'escalada. "És un esport 'maltractat' als mitjans de comunicació, que té molts practicants a casa nostra, però com que no hi ha competicions se li dedica menys espai als mitjans. És una queixa de bon rotllo. Catalunya és un país orogràficament i climàticament ideal per practicar el muntanyisme en general". 

El fenomen de l'escalada esportiva

El futur del muntanyisme passa per l'escalada esportiva que serà esport olímpic en els pròxims Jocs. "La gent descobrirà aquesta disciplina que jo vaig practicar de jove. Hi haurà un interès per un món que a casa nostra és molt important perquè hem tingut els millors escaladors del món i ningú no ho sap. Ramon Juliana, per exemple. Catalunya és un lloc ideal per a l'escalada esportiva. És com si visquessim a Hawaii i no sabessim que és un lloc ideal per fer surf", ha pronosticat. 

La regulació als parcs naturals

La massificació a les zones de muntanya és un debat que fa temps que s'arrossega i que encara no està del tot resolt. Una autoregulació ja és el fet que els refugis tenen un nombre de places concret i això ja limita l'accés d'una xifra excessiva de persones.

Latorre ha explicat que ja hi ha en marxa mesures dissuasòries que regulen una mica l'accés als parcs. "De moment els parcs naturals no es paguen. Potser al final s'haurà de pagar una entrada per protegir el parc i garantir els serveis que dona el parc que són molts. A l'agost hi ha cues en alguns punts del país. Hi ha maneres de fer entrada encoberta, com taxis que et permeten acostar-te al màxim a l'inici d'un recorregut, al límit del parc. És com una entrada. És un debat interessant. I està molt bé que la gent descobreixi la natura, activitats sanes", ha reblat. 

segueix-nos «