La Xarxa

'ZONA UFEC' | FCEH

Óscar Cruz: "He de ser optimista; creiem que el 2026 serà la data precisa"

A l'inici de la temporada de neu i de gel entrevistem el president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern, que manté l'esperança d'optar a acollir els Jocs Olímpics el 2026

13/12/2015 08:30h

Àudio:

Aquesta setmana s'ha iniciat la temporada de neu i de gel i la ciutat de Barcelona ho fa amb una cita esportiva de nivell. El Fórum acull per segon any consecutiu la final de l'ISU Grand Prix de patinatge sobre gel. De la cita, de l'estat de salut dels esports de neu i gel a casa nostra i de les aspiracions de la ciutat de Barcelona i els municipis del Pirineu d'acollir uns Jocs Olímpics d'Hivern en parlem a la 'Zona UFEC' de l''En joc' ràdio d'aquest dissabte. Hem entrevistat el president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH), Óscar Cruz.

"Més fort no es pot començar la temporada", obre l'entrevista Cruz. "Després dels Jocs i dels Mundials, l'ISU Grand Prix és el més gran que es fa al món del patinatge". Una cita per a la qual s'han ampliat les graderies, amb un aforament tota de 5.500 espectadors ("a les dues primeres hores es van vendre el 45% dels abonaments. Fins i tot la gent va a veure els entrenaments"). El president de la FCEH ho veu també com un aparador per a la capital catalana: "és un mirall fabulós per a Barcelona a la resta del món", explica.

En principi, no hi ha possibilitats de repetir l'any vinent. Per a la FCEH significa "molta feina, però la fem encantats; és una gran manera de promocionar el nostre esport", afegeix Cruz.

Arran de la cita, el president fa una reivindicació que repeteix durant l'entrevista: "la manca d'instal·lacions fa difícil la promoció a Barcelona i Catalunya. Una de les nostres ambicions, amb la Federació Espanyola i trucant a la porta de l'Ajuntament de Barcelona, seria fer fixa aquesta instal·lació a la ciutat", conclou. "La ciutat o l'àrea metropolitana necessiten una instal·lació de gel de dimensions importants", afirma.

La Federació Catalana d'Esports d'Hivern engloba diverses modalitats. "Som una federació que representa sis federacions internacionals: cinc olímpiques i una paralímpica". "Potser seria bo per als nostres esports que se separessin la neu i el gel, per exemple; però la manca d'instal·lacions de gel fa que els clubs i l'activitat sigui més reduïda", sosté. 

"Hem de lluitar per tenir més instal·lacions de gel; tindríem molts més federats, podríem plantejar-nos una segregació". De fet, l'hoquei gel a casa nostra es practica només en dos escenaris: a Barcelona i a Puigcerdà, en l'única instal·lació pública (municipal) dedicada al gel.

Als esports de neu s'ha experimentat un gran creixement, especialment a l''snowboard' o surf de neu. "Tenim la subcampiona del món, la Queralt Castellet; és la nostra gran esperança per als propers Jocs Olímpics d'Hivern; darrere va la Maria Hidalgo, junior, cinquena a l'últim mundial disputat a la Xina". Els propers Jocs Olímpics d'Hivern es disputaran el 2018 a Pyeongchang, a Corea del Sud.

Altres modalitats, en aquest cas de gel, com el cúrling o l'skeleton cada cop més: "són especialitats potser no tan conegudes; el cúrling és una de les competicions amb més audiència als Jocs Olímpics d'Hivern. Hi ha molta afició a Catalunya; si tinguéssim instal·lacions ho faríem molt bé", afirma Cruz.

La Federació compta amb uns 80 clubs, prop de 10.000 federats i uns 1.200 esportistes amb llicència, si bé a Catalunya es calcula que hi ha uns 200.000 esquiadors. "Voldríem ser més forts, però estem contents com estem", afegeix el president.

Una de les qüestions més comentades aquest any va ser l'aturada per part del nou govern municipal de Barcelona de l'oficina olímpica dels Jocs d'Hivern, candidatura que volien promoure Barcelona i els Pirineus per al 2022. "El sector ens vam mobilitzar i el 24 de juliol es va aprovar una comissió de seguiment, amb tots els grups municipals, per fer un informe al govern de l'alcaldessa Colau. En els propers dies s'escoltaran especialistes, territori, esportistes... i es remetrà un informe al govern", explica Cruz.

El president de la FCEH és positiu: "estem convençuts que aquest informe serà tan favorable que d'aquí un temps reobrirem l'oficina Olímpica de Barcelona-Pirineus 2026. He de ser optimista".

"Anem de la mà amb el territori; no som els primers interessats, tots ho som. Per al territori, per al Pirineu, per a la mobilitat, i per Barcelona i Catalunya, és molt important", afirma el president, que conclou amb una sentència: "si ens deixeu explicar-nos us convencerem que és un projecte engrescador per a la ciutat de Barcelona i per al Pirineu".

Els Jocs de 2022 van quedar adjudicats a Pequín. "Era una oportunitat històrica. Creiem que el 2026 serà la data precisa", explica Cruz.

A la Federació Espanyola d'Esports d'hivern (la RFEDI) hi ha des d'aquest any un president aranès, May Peus: "som amics personals des de fa anys, fa molts anys que és al món de la neu. Tenim una relació estreta i cordial", aclareix Cruz.

Acabarà mandat el 2016 (va arribar a la presidència el juny de 2011). Quan va arribar al càrrec van reformar els estatuts per limitar les presidències a dues legislatures, i per tant podria optar a la reelecció fins el 2012. "Ara no és el moment", respon amb fermesa. "Ja ho concretarem en el seu moment", conclou.

 

Cada setmana a 'En Joc' «

 • Pilota

  Resum i anàlisi de tots els partits del cap de setmana

  Futbol
 • Basquet

  El més destacat de l'ACB, LEB Or, LEB Plata i la Lliga EBA

  Bàsquet
 • Sticksbrisbanemcroller

  Resultats, classifcacions i les millors imatges de l'OKLliga

  Hoquei patins
 • Hanbol

  De l'Asobal a la 1a Estatal i les divisions femenines

  Handbol
 • Wp

  Repassa els partits de les Divisions d'Honor

  Waterpolo

SEGUEIX-NOS «