Dissabte 24

Agost de 2019

Coneguem Montcada Ràdio

L'equip de Montcada Ràdio

L'equip de Montcada Ràdio

La Xarxa

L’evolució de Montcada Ràdio segueix el patró de moltes altres emissores municipals. Els inicis, a mitjans dels 80, van ser pletòrics, amb una legió de voluntaris que omplien pràcticament sols la graella. En aquella època, l’emissora de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) comptava amb un equip permanent de 25 col·laboradors que tiraven endavant els informatius i els magazins de matí i tarda. Aquesta dinàmica fa un tomb a principis dels 90, quan el mitjà es professionalitza i el personal en plantilla assumeix també l’elaboració del butlletí municipal. Les mateixes mans no arriben a tot i es dosifiquen esforços reduint progressivament els espais de producció pròpia de l’emissora. 

Coneguem Televisió de Girona

Imatge d'un dels programes a l'exterior de Televisió de Girona

Imatge d'un dels programes a l'exterior de Televisió de Girona

La Xarxa

L’any 86 Girona comptava amb una oferta rica de premsa i ràdio, però en canvi no tenia cap televisió implicada amb la ciutat. Un buit comunicatiu que un grup de gironins de procedències diverses, majoritàriament vinculats a professions liberals, va decidir capgirar a través d’una associació cultural. És així com neix el que avui coneixem com a Televisió de Girona. Des d’aleshores i fins ara, la televisió gironina s’ha professionalitzat, s’ha consolidat amb una àmplia oferta de producció pròpia i directe i ha liderat alguns dels canvis tecnològics en l’àmbit de la comunicació local per adaptar la televisió als nous hàbits de consum. 

Coneguem més Ràdio Santvi

Els estudis de Ràdio Santvi

Els estudis de Ràdio Santvi

La Xarxa

Després d’anys d’escassa activitat, l’emissora municipal de Sant Vicenç de Montalt, al Maresme, vol obrir una nova etapa. L’objectiu és convertir-se en referent de la informació local i en altaveu de les inquietuds dels veïns amb ganes de fer ràdio. Són reptes ambiciosos que no es faran realitat d’un dia a l’altre però, en qualsevol cas, el fil a l’agulla ja està posat. Així ho entén l’empresa Advertcompress, que el passat octubre va rebre l’encàrrec de l’Ajuntament per revitalitzar Ràdio Santvi i crear-hi, a més, una escola de ràdio. Al capdavant hi ha el comunicador i publicista Alfons Murga, que està acabant de perfilar un equip amb qui poder desplegar el projecte.

Coneguem Llagostera Ràdio

El director de l'emissora, Enric Sánchez, presenta també el nou magazín

El director de l'emissora, Enric Sánchez, presenta també el nou magazín

La Xarxa

Com una gran majoria de les emissores locals del país, Llagostera Ràdio arrenca gràcies a l’esforç, la iniciativa i les ganes de fer ràdio d’un grup de veïns del municipi durant la dècada dels vuitanta. Com una gran majoria de les emissores locals, i amb el pas dels anys, la ràdio es professionalitza tot i mantenir una important xarxa de col•laboradors. I com una gran majoria de les emissores locals, Llagostera Ràdio passa a ser emissora municipal a mesura que el projecte es consolida. Però aquesta ràdio referent a les Gavarres i, a diferència, de moltes emissores locals manté el seu segell d’independència i encara avui és gestionada per una entitat independent que sota el paraigua de l’ajuntament de Llagostera ofereix una programació completa basada en els informatius, les retransmissions esportives i la selecció musical acurada. 

Coneguem Vídeo Ascó Televisió

L'equip de Vídeo Ascó Televisió

L'equip de Vídeo Ascó Televisió

La Xarxa

Al pot petit hi ha la bona confitura, apunta el refranyer. La dita es fa certa a Ascó, un poble de la Ribera d’Ebre de 1.700 veïns que pot presumir de tenir una de les televisions locals més arrelades. Al llarg dels seus 30 anys, Vídeo Ascó Televisió ha combinat la vocació informativa amb la pedagògica, ja que ha esdevingut escola de periodistes per als més de 200 col·laboradors que hi han passat. Una trajectòria que també ha servit per reunir un patrimoni audiovisual impressionant, amb més de 10 mil cintes que han immortalitzat la història recent del municipi. El canal, de titularitat municipal i que emet per cable, té com a pal de paller un informatiu i un programa d’esports, ambdós setmanals. Els continguts també estan disponibles al web i al canal de Youtube de la televisió.

Coneguem Solsona FM

Imatge d'una de les maratons organitzades per Solsona FM

Imatge d'una de les maratons organitzades per Solsona FM

La Xarxa

Solsona FM compleix enguany una dècada tot i que l’origen d’aquesta ràdio municipal es remunta molt més enrera. Hereva de Ràdio Solsona, als anys 50, l’emissora local de la capital del Solsonès ha viscut al llarg de la seva història alts i baixos constants fins que al 2005 es va constituir en emissora municipal fruit, en bona part, de la reivindicació històrica de la societat solsonina. Durant aquesta última dècada, Solsona FM, s’ha fet un lloc en l’àmbit comunicatiu de la ciutat gràcies a l’aposta pels informatius de proximitat i a l’oferta d’entreteniment que fan possible els col•laboradors. 

Coneguem Ràdio Balaguer

L'equip i els col·laboradors de l'emissora

L'equip i els col·laboradors de l'emissora

La Xarxa

A la Noguera, una comarca poc poblada i amb escassa presència mediàtica, Ràdio Balaguer és una referència imprescindible per seguir l’actualitat més propera. La vocació informativa i de servei va empènyer, aviat farà 30 anys, la creació d’aquesta emissora municipal, que tot i els pocs recursos emet diàriament gairebé 17 hores de programació pròpia. Els tres professionals que formen l’equip elaboren els continguts informatius, pal de paler de la graella, i a la vegada coordinen l’ampli assortiment d’espais temàtics en què participen més de 30 col·laboradors, d’edats i perfils diversos.

Coneguem Pirineus TV

Imatge de Pirineus TV

Imatge de Pirineus TV

Fruit pràcticament de la casualitat i en el temps de descompte. Així va començar a caminar l’any 2003 Pirineus TV, la televisió local de referència a les 5 comarques del Pirineu. Una televisió que neix quan el grup Cadena Pirenaica adquireix Ràdio Valira (Andorra).

Coneguem Olesa Ràdio

L'equip d'Olesa Ràdio

L'equip d'Olesa Ràdio

La Xarxa

Olesa Ràdio és un clar exemple de vigor entre les emissores municipals. Les dades ho constaten. En funcionament des de fa 33 anys, emet nou hores diàries de programació en directe amb un equip de sis persones i, pareu atenció, una cinquantena de col·laboradors d’edats i perfils diversos. És i ha estat, a més, una escola de periodistes per a molts professionals que ara treballen en mitjans d’àmbit nacional, com David Jobé o Raül Llimós. I compta, també, amb un extens palmarès. A les seves vitrines llueixen dos premis Rosalia Rovira de ràdio local, el Premi per a la Diversitat de l’Audiovisual del CAC i el Premi Lacetània Regió 7 de Comunicació. 

Coneguem Bas Ràdio

Imatge dels estudis de Bas Ràdio

Imatge dels estudis de Bas Ràdio

La Xarxa

L’energia i valentia d’un grup de joves, que amb prou feines superaven la majoria d’edat, va permetre a la Vall d’en Bas, a la Garrotxa, tenir la seva pròpia emissora local a finals dels anys setanta. Un transmissor casolà, fet per un veí amb coneixements d’electrònica, guardat curosament en una caixa de sabates, facilitava les emissions.  Tot i així, el projecte no estava exempt de dificultats. La precarietat de l' aparell impedia que es pogués escoltar la ràdio més enllà de Sant Esteve d’en Bas. Avui, Bas Ràdio s’escolta als 7 pobles que integren la vall. 

Coneguem TAC 12

Foto de família dels presentadors de TAC 12

Foto de família dels presentadors de TAC 12

La Xarxa

TAC 12 és una de les televisions de proximitat públiques més joves. Va ser creada el 2009 a instàncies de set ajuntaments del Tarragonès, la Conca de Barberà i l’Alt Camp, amb l’objectiu de dotar aquestes comarques d’un canal de servei públic que apostés fort per la informació local. Des de llavors, TAC 12 s’ha mantingut fidel a aquest precepte fundacional i ha fet del seguiment de l’actualitat local el seu pal de paller. Sota la direcció del periodista tarragoní Xavier Abelló, el canal, amb un equip d’11 persones, ha consolidat una graella encapçalada per l’informatiu ‘Notícies 12’, que condueix cada dia a les 14h la cap de redacció, Roser Marquès.

Coneguem Ràdio Cap de Creus

Un instant den l'espai  'Es programa estrany d'en Seri'

Un instant de l'espai 'Es programa estrany d'en Seri'

La Xarxa

Hi va haver un temps en què els veïns de Cadaqués omplien de veus la ràdio del municipi. Amb el pas dels anys, la marxa dels joves que busquen oportunitats fora del poble i l’envelliment progressiu de la població ha fet que cada vegada sigui més complicat omplir la graella de la ràdio municipal de Cadaqués. Tot i les dificultats Ràdio Cap de Creus, però,continua sent un mitjà local de referència en aquesta petita població de l'Alt Empordà. 

Coneguem Ràdio les Planes

A la dreta, el director de l'emissora, Josep Soler, envoltat de col·laboradors

A la dreta, el director de l'emissora, Josep Soler, envoltat de col·laboradors

La Xarxa

Ràdio les Planes, al municipi garrotxí de les Planes d’Hostoles, celebra 35 anys aquest dissabte, una bona ocasió per fixar la vista enrere i repassar l’evolució d’una de les emissores municipals més antigues de la demarcació gironina. El debut en antena va tenir lloc a finals dels 80 per iniciativa d’un veí del poble que es va instal·lar a casa un aparell receptor. Més tard, un grup d’amics, aplegats sota l’Associació d’Amics de Ràdio les Planes, va reunir l’equip tècnic necessari i va aconseguir regularitzar les emissions. No va ser fins a principis dels 90 que la Generalitat va atorgar la freqüència i Ràdio les Planes va esdevenir emissora municipal.

Coneguem Mollerussa Televisió

Albert Lijarcio, coordinador de Mollerussa Televisió

Albert Lijarcio, coordinador de Mollerussa Televisió

La Xarxa

Amb només un mes i mig de vida, Mollerussa Televisió ha aconseguit sacsejar informativament la comarca del Pla d’Urgell, orfe de mitjans de comunicació locals. Una iniciativa empresarial, liderada pel mateix grup de comunicació que gestiona les televisions de Balaguer i Tàrrega, ara dóna sortida a tota l’actualitat que genera Mollerussa i la resta de la comarca. 

Coneguem Ràdio l’Escala

Els presentadors del magazín matinal de Ràdio l'Escala, Joan Bruguers i Abel Font

Els presentadors del magazín matinal de Ràdio l'Escala, Joan Bruguers i Abel Font

La Xarxa

L’origen de Ràdio l’Escala es remunta al 1984, quan un grup de joves del municipi va fer malabarismes tècnics per engegar les emissions des d’un garatge. Aquell experiment va provocar interferències, fins al punt que alguns veïns no van poder veure la televisió durant dies. El naixement de moltes emissores municipals, als anys 80, va estar marcat per un voluntarisme que ens ha deixat episodis entranyables com aquest. Des de llavors, ha plogut molt. El mitjà empordanès s’ha professionalitzat i s’ha dotat d’un equip de periodistes que porta el pes dels programes d’actualitat. I ho fa en una redacció integrada, en què també es produeixen continguts informatius de televisió per a Canal 10 Empordà.

Coneguem Televisió de Vandellós

Helena Jiménez condueix els informatius de Televisió de Vandellós

Helena Jiménez condueix els informatius de Televisió de Vandellòs

La Xarxa

Corria l'any 1993 quan un grup de veïns de Vandellós van decidir gravar els actes de la festa major i emetre'ls per televisió gràcies als coneixements d'electrònica d'un dels impulsors de la idea.  Qui els ho havia de dir aquells veïns... acabaven de posar, sense ser-ne conscients, la primera llavor del que avui és Televisió de Vandellós.    

Coneguem RàdioSeu

L'equip de RàdioSeu

L'equip de RàdioSeu

La Xarxa

L’1 de juliol farà 30 anys d’ençà que un grup de radioaficionats va posar en marxa RàdioSeu, a la capital de l’Alt Urgell. L’emissora ben aviat va trobar el suport municipal i l’empenta de molts voluntaris, fins que va aconseguir incorporar en plantilla un petit equip de professionals. Actualment, la tiren endavant tres persones amb l’ajut d’una trentena de col·laboradors. La prioritat de la modesta redacció de RàdioSeu és el seguiment de l’actualitat local a través dels butlletins i d’un informatiu amb tres edicions diàries d’entre 15 i 30 minuts. La proximitat és, en efecte, el distintiu d’aquest mitjà i la raó per la qual sona a centenars de llars pirinenques. L’oferta informativa l’arrodoneix cada migdia el magazín ‘Els Migdies de RàdioSeu’, fet a partir d’entrevistes d’actualitat i seccions temàtiques.

Coneguem Olot Televisió

L'edifici d'Olot Televisió

L'edifici d'Olot Televisió

La Xarxa

Olot Televisió va néixer el gener de 1998 amb una emissió especial des del restaurant Les Cols, a la capital de la Garrotxa; un programa de sis hores de durada on es va proclamar la voluntat de fer un mitjà de proximitat, de qualitat, obert i participatiu. Després d’un primer període d’emissions esporàdiques, el 1999 va ampliar les hores de producció amb una graella que, tres dies a la setmana, oferia informatius, entrevistes i reportatges.

Segueix-nos «

 

Mapa d'entitats «

Els programes dels mitjans locals «

els continguts de la teva TV local «