Dissabte 19

Octubre de 2019

RÀDIO SANT FRUITÓS

Ràdio Sant Fruitós vol consolidar un projecte amb 37 anys d’història

L’emissora adherida a La Xarxa va néixer el 1982 per iniciativa de dos radioaficionats

11/02/2019 15:38h

La Xarxa

Ràdio Sant Fruitós es troba immersa en un procés de canvis per consolidar un nou projecte, viable, líder i referent. L’emissora, adherida a La Xarxa de Comunicació Local, treballa amb d’altres ràdios del Bages per donar cobertura allà on no arriba. És per això que ara fa 4 anys va participar en la creació d’Ona Bages, una cooperativa que inclou diverses emissores municipals del territori. El projecte ha ajudat la ràdio a renovar-se i adaptar-se als nous temps, des dels àmbits tecnològic, econòmic i empresarial. Alguns dels seus programes insíginia són 'Esport i Punt' i el magazín estrenat recentment 'La Central'.  

Una història que va començar el 1982

L’emissora va néixer per iniciativa de dos radioaficionats, en col·laboració amb l’Ajuntament i els joves del poble. Després de funcionar uns mesos en proves, Ràdio Sant Fruitós va començar a emetre pel 102.3 FM per la Festa Major d’estiu. L’any 1983, el Bages era la comarca amb més emissores municipals. N’hi havia 14 de controlades: Artés, Avinyó, Callús, Cardona, Manresa, Monistrol de Montserrat, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor, Sant Vicenç de Castellet i Súria.

Els anys difícils

L’any 1986, la Generalitat va signar un expedient de tancament de 130 emissores locals que no es va arribar a realitzar. L’any següent, el Pla de Ginebra va obligar a canviar les freqüències de ràdio i es va passar a emetre pel 107.5 FM. Finalment, a finals de 1990 sortia publicat al DOGC el reconeixement legal de les emissores locals. Ràdio Sant Fruitós va passar a funcionar de manera regular, sempre a base de voluntariat, fins que va tancar les portes el 2008.

El renaixement

El 2011, un nou equip de govern a l’Ajuntament va proposar tornar a posar en funcionament la ràdio, cosa que es va acabar materialitzant dos anys més tard després de superar diversos tràmits administratius i tècnics. L’any 2014, la Junta de l'Associació Ràdio Sant Fruitós va aprovar la incorporació a l'entitat de la figura d’un coordinador-dinamitzador que eviti un nou daltabaix a l’emissora. A partir d’aquí, es recuperen les relacions amb la resta de ràdios de la comarca i la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya.

segueix-nos «