Dimarts 17

Setembre de 2019

Comencen les activitats del Centre Internacional per la Pau al castell de Montjuïc

El proper setembre es constituirà el consorci que el gestionarà

20/04/2009 13:51h

El Centre Internacional per la Pau al castell de Montjuïc ja és realitat. Aquest dilluns han començat les seves activitats; el primer de quatre cursos previstos aquest trimestre sobre la resolució de conflictes. El Centre estarà gestionat per un consorci, format per l'Ajuntament, el Ministeri de Defensa i la Generalitat, que es constituirà el proper setembre, tot i que la setmana passada va ser aprovat per totes les parts, menys pels grups de CIU, ERC i ICV de l'Ajuntament, que no estan d'acord amb la presència de Defensa. El Centre Internacional per la Pau serà un dels cinc centres que hi ha Europa amb aquestes funcions, però l'únic en què el món local hi participa amb tanta autonomia, segons l'Ajuntament.

La comissió de Presidència de l'Ajuntament barceloní va aprovar el passat dimecres, amb els vots a favor del PSC i del PP la proposta de conveni entre el consistori, el Ministeri de Defensa i la Generalitat per a la constitució del Consorci pel qual es crea a Barcelona el Centre Internacional per la Pau al castell de Montjuïc. CiU, ERC i ICV hi van votar en contra ja que consideren una imposició la presència del Ministeri de Defensa.

L'Ajuntament gestionarà el 60% del futur centre i l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, en serà el president, mentre que la vice-presidència primera -amb el 20% de la gestió- recaurà en un representant del Ministeri de Defensa i la vice-presidència segona en el president de la Generalitat, José Montilla, ja que aquesta institució no té competències en defensa.

L'acord entre les tres institucions públiques, que implica la dissolució de l'antic Patronat del Castell de Montjuïc, estableix que el centre vetlli per fomentar el coneixement de missions de pau internacionals, el foment del diàleg i la difusió de la cultura de drets humans. D'aquesta manera, el castell combinarà una part d'elements identificatius de la història del castell amb el Centre Internacional per la Pau i l'antic Museu Militar passarà al castell de Sant Ferran de Figueres.

segueix-nos «