Dilluns 26

Agost de 2019

Un Sant Jordi conservador que aposta pels valors segurs

Els llibreters confien en els autors coneguts per aconseguir aturar la davallada en les vendes, d'un 20% els dos últims anys

23/04/2012 08:00h

Un any més, el ritual es repetirà aquest dilluns a ciutats i pobles d'arreu del país. Els llibreters treuen als carrers les seves parades en un intent de seduir els ciutadans a comprar algun exemplar en una jornada que, per la indústria del llibre, és molt més que una festa, molt més que una celebració tradicional i entranyable. En només un dia es venen a Catalunya tants llibres com durant la resta de l'any, però la crisi està passant factura, també, als llibreters. Els dos últims anys el volum de vendes ha baixat d'un 20%, deixant editorials, comerciants i autors en una situació molt precària. El Gremi de llibreters confia a aturar aquesta corba descendent i, per seduir el públic, portarà a les parades una oferta plena de noms coneguts: Nadal, Llach, Monsó, Ruiz Zafón, Bosch…

Catalunya és un dels països d'Europa amb un índex de lectura més baix. Només cal agafar un tren al matí per adonar-se que els llibres no formen part de la vida quotidiana de la majoria de ciutadans, a diferència del que passa a altres països. A Catalunya diuen llegir llibres un 61% dels ciutadans, una dada que a Europa arriba al 71%. En aquest adust context cultural Sant Jordi sempre ha jugat un paper vital per al negoci editorial. Ja sigui per complir la tradició, perquè és només una vegada l'any, per regalar… el cert és que aquell dia les vendes es disparen. Segons dades del Gremi de Llibreters de Catalunya les dades de vendes de l'any passat van assolir els 17 milions d'euros, confirmant una lenta davallada respecte d'anys anteriors. La combinació entre la crisi econòmica i un públic jove que no llegeix res en format paper són les causes d'aquesta davallada, agreujada pel fet que el llibre en format electrònic segueix sense arrencar. Per a aquest any, els llibreters es conformen amb mantenir les dades de l'any passat.

Per fer possible repetir el nivell de vendes i no tornar a experimentar una caiguda, els llibreters confien en el dia: el fet que la diada torni a caure en dilluns, una jornada de feina que afavoreix la presència de gent als carrers i, per tant, les vendes. L'any passat, un Sant Jordi que va coincidir amb el Dissabte Sant va accelerar la davallada. Però, més enllà del fet que caigui en dilluns i de creuar els dits perquè no plogui, el gremi confia en els llibres, l'autèntic reclam de la jornada. Uns llibres que, aquest any, descansen més que mai en noms coneguts. En temps de dificultats, les editorials han deixat en un segon terme les aventures literàries i s'han concentrat en els valors segurs. Sant Jordi s'ha tornat més conservador que mai.

Asa Larsson retrata a 'Cuando pase tu ira', la història de dos joves que busquen les restes d'un avió alemany desaparegut durant la guerra (Foto: Javier Lizón/EFE)

Ficció
No hi ha diada del llibre sense sorpresa i aquest 2012 la sorpresa, el llibre de moda, és 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de Jonas Jonasson. També Kate Morton dominarà el rànquing amb 'Les hores llunyanes'. Però la llista dels més venuts estarà dominada, un any més per noms molt coneguts. Rafael Nadal està molt ben situat amb 'Quan érem feliços' (premi Josep Pla), i Lluís Llach triomfarà segur amb la seva primera novel·la, 'Memòria d'uns ulls pintats'. 'Jo confesso', de Jaume Cabré, 'El presoner del cel', de Carlos Ruis Zafón, i 'La dona veloç', d'Imma Monsó (premi Ramon Llull), seran altres títols presents a les llistes dels més venuts, on també destacaran 'Aquesta nit digues que m'estimes', de Federico Moccia, 'Crim de sant', de Sebastià Alzamora (premi Sant Jordi), i 'Homes d'honor', de Xavier Bosch.

També es veuran a les parades dels carrers piles i piles de 'La canción de los maories', de Sarah Lark, 'Cuando pase tu ira', d'Asa Larsson, i 'El lector de Julio Verne', d'Almudena Grandes. O una obra que arriba amb el prestigi que atorga el Planeta, 'El imperio eres tu', de Javier Moro. Finalment, entre els més venuts, una novel·la que porta dos anys triomfant i que, contra tot pronòstic, no para de pujar en el rànquing: es tracta de 'Drames rurals', de Victor Català.

L'última entrega de les memòries de l'expresident Pujol -en la imatge amb Mònica Terribas i Miquel Roca durant l'acte de presentació- és un dels títols destacats d'aquest Sant Jordi en l'apartat de no ficció (Foto: Toni Garriga/EFE).

No ficció
L'apartat de no ficció està dominat per dos personatges crucials de la història contemporània de Catalunya i Espanya. En català, dominarà segur la jornada l'última entrega de les memòries de Jordi Pujol; en castellà, qui té més números és Pilar Eyre amb la seva biografia no autoritzada de la reina Sofia, un treball que ha estat polèmic ja que parla, per primera vegada sense embuts, de les desavinences matrimonials dels reis d'Espanya, uns problemes que la cacera de Bostwana han posat en primer pla de l'actualitat. Més enllà de Pujol i de la reina Sofia, la resta de títols de l'apartat de no ficció està dominat, una vegada més, pels personatges mediàtics. Obren la llista Josep Cuní i Pilar Rahola, que han publicat un llibre de converses. També destaquen 'El menjar de la família', de Ferran Adrià; 'Un cel de plom', de Neus Català i Carme Martí; 'Diguem prou!', d'Arcadi Oliveres; i 'Viatge a l'optimisme', d'Eduard Punset. La inevitable quota televisiva té en 'APM? El circ de la tele' i 'El llibre de jocs de Crackòvia', la seva quota anual.

En general, els llibres de cuina i els que estan relacionats amb la crisi econòmica són els que dominen l'apartat de no ficció. Els títols de cuina són un clàssic, sempre recolzats per cuiners famosos o per mètodes que s'han fet cèlebres, com el mètode Dunkan, que no faltarà a la seva cita a les llibreries. Pel que fa a la crisi, és el motor d'èxits de vendes com 'Como funciona la economía para dummies', de Leopoldo Abadía, però també d'obres que busquen donar clauns per a entendre el moment actual -com 'Modesta España', d'Enric Juliana- o per intentar superar les dificultats i els reptes d'un món més difícil -'Viatge a l'optimisme', d'Eduard Punset.

Els contes dominen l'apartat de literatura infantil, on també destaquen els còmics (Foto: Leo La Valle/EFE)

Literatura infantil
I, tot i que aconseguir que els nens llegeixin és complicat en l'era de la televisió digital i els smartphones, Sant Jordi no s'oblida dels més menuts. Entre els llibres més destacats de la jornada hi ha els que expliquen què és això de Sant Jordi: 'Sant Jordi i el drac', d'Antoni Dalmases, 'Un drac amb massa fums', de Maria Carme Roca, o 'Celebrem Sant Jordi', de Maria Espluga. Altres títols destacats són 'Londres 2012', la nova aventura de Mortadel·lo i Filemó ambientada als Joc Olímpics d'aquest estiu a la capital anglesa, 'Jo, Elvis Riboldi i el restaurant xinès', de Bono Bidari, i 'Un tresor al safareig', de Jaume Copons. I, entre els imprescindibles del dia, qualsevol dels títols de Gerónimo Stilton, un valor sempre segur.

Els valors menys coneguts
Però no només de premis Nadal i Planeta viu la diada. Després de tot, Sant Jordi no és només una ocasió per a complir amb la tradició de regalar un llibre, també és una ocasió per perdre's pels prestatges de les llibreries, de descobrir, de deixar-se endur per la intuïció. Pels amants de les descobertes i els valors menys coneguts les televisions i ràdios que conformen la Xarxa Audiovisual Local proposen un menú que ens apropa a sis autors de diferents comarques. Des d'Altafulla ens arriba 'La geneta Isona descobreix el riu Gaià', un llibre d'Hèctor Hernández i Violeta Cabrera, amb il·lustracions de Joan Carles Blanch, que neix del projecte de donar a conèixer els mamífers que viuen en el sector baix del riu. Des del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Pepe Marqués investiga la capacitat dels humans per assumir el dolor a 'Protesís'. Una mirada irònica sobre l'educació és el que proposa Ramon Coma a 'Educació low cost', des de La Garriga (Vallès Oriental).

Premià de Mar (Maresme) és la vila de Pep Bras, que a 'La vida en siete minutos' proposa un viatge a la ficció dins la ficció, de la mà d'un guionista de televisió que inventa altres móns. I, finalment, la història de dos nens a la Guerra Civil Espanyola és l'argument de 'El conte de la mallerenga', l'obra que ens arriba des de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) i que Joaquim Pastor ha escrit a partir de records i vivències.

segueix-nos «