Divendres 19

Abril de 2019

La moneda social comença a tenir seguidors a Tarragona

En 8 mesos hi ha unes 200 persones adherides a la xarxa d'intercanvi

29/06/2010 15:00h

Des de fa 8 mesos a Tarragona circula una nova moneda per pagar en alguns establiments o per adquirir alguns serveis. Es tracta de l’eco, una moneda social que, poc a poc, s’està donant a conèixer a la ciutat. Cada eco equival aproximadament a un euro i existeixen bitllets d’1 i de 5. Per poder fer servir aquesta moneda cal adherir-se a la XarxaEco a través d’Internet i començar a intercanviar. De moment, es calcula que hi ha unes 200 persones que fan servir la nova moneda. 

Dels 200 inscrits que hi ha, aproximadament la meitat ja han fet intercanvis amb ecos, "perquè la gent encara ha de conèixer el sistema", explica Sebastián Corradini, coordinador de XarxaEco. Al mes es realitzen una mitjana de 40 intercanvis, cosa que significa moure una mitjana de 600 ecos mensualment. La majoria dels inscrits són particulars que ofereixen algun producte o servei. "Les empreses participen poc, no hem trobat la manera que el projecte els sigui interessant, és un aspecte que ens falta per desenvolupar", comenta Corradini.

Per poder fer servir la moneda social cal inscriure’s a través del web xarxaeco.com i exposar les ofertes, productes o serveis. A partir d’aquí es crea un compte personal que comença de zero. Aquí els euros no interfereixen per res. La majoria dels intercanvis es fan de manera virtual en aquest portal web. Per exemple: una persona ofereix classes d’anglès i una altra ofereix sabó. El primer vol sabó que costa uns 10 ecos. Se li resten del seu compte. Pot ser que aquesta resta estigui per sota de zero, però pot recuperar els ecos donant classes d’anglès a un altre que ho vulgui i així es va anivellant la balança, fomentant l’intercanvi.

Objectius principals
"Volem que la gent pugui tenir un intercanvi dins la seva comunitat independentment del macro sistema econòmic", afirma el coordinador. A més, afegeix que aquesta moneda "no té interès, no és possible fer operacions financeres amb ella, ja que es mou en base a intercanvis reals".El que més s’està oferint a la xarxa són temes relacionats amb teràpies, massatges o tallers de tota mena. Però hi ha moltíssimes   disponibles, com alimentació ecològica, electricitat, cuidar persones, etc.

Altres xarxes
Arreu de Catalunya han sorgit darrerament altres grups semblants a de Tarragona que fomenten la moneda social, com al Montseny, Barcelona, Osona o Vilanova i la Geltrú. "Tenen el mateix sistema tot i que hi ha diferències en el nom de la moneda que utilitzen". Aquestes xarxes poden creuar-se i es pot comprar o oferir serveis a d’altres grups. És a dir, una persona adherida a Tarragona, pot fer ús de la moneda social a la resta de xarxes que vagin sortint.

Tot i així, cal dir que l’eco no té cap valor monetari legal ja que s’està fent al marge del Banc Central Europeu i de qualsevol autoritat monetària.

segueix-nos «