Dissabte 19

Agost de 2017

Set joves i una causa: que tornin els francolins

Un grup de set adolescents de l'Espluga de Francolí posen en marxa la campanya 'Apadrina un francolí'

12/02/2012 20:24h

Una colla de set adolescents ha impulsat la campanya 'Apadrina un francolí' per recuperar aquesta au, similar a la perdiu, que abans era tan abundant al seu poble, L'Espluga de Francolí, i que fins i tot s'hi conserva una gàbia on vivien alguns exemplars a la plaça de la localitat, de la Conca de Barberà. Els joves ja han aconseguit vuit padrins, que han pagat 30 euros cadascun i, a canvi, poden posar el nom que decideixin a l'au, i reben un certificat i informació periòdica sobre ella, segons que han explicat a Efe els membres del grup.

Els adolescents, d'entre 13 i 15 anys, volen tornar a omplir la gàbia que encara existeix a l'anomenat Jardí dels Francolins, on una placa explica com n'era d'abundant aquesta au, molt emblemàtica per als veïns ja que existeix la hipòtesi que fins i tot dóna nom al poble o que és l'origen del nom del riu Francolí, que neix també a la Font Major de L'Espluga. A més de tornar els francolins, un gènere d'aus galliformes, similars a les perdius, al poble, l'objectiu dels joves és aconseguir que exemplars retornin a la vida salvatge i repoblar els boscos de la zona.

Les entitats de L'Espluga han estat les primeres a apadrinar francolins i possibilitar així que el grup d'adolescents els busqui entre criadors de Catalunya i d'Espanya, ja que és un tipus d'au que no es troba als boscos i està considerada com una espècie amenaçada, encara que no en perill d'extinció. Els joves ja han aconseguit fer-se amb un exemplar mascle i ara volen aconseguir-ne més per creuar-los i criar-los, encara que, diuen, és complicat perquè són aus amb molts problemes consanguinis i per això, quants més exemplars tinguin, més possibilitats d'èxit.

Es busquen padrins
Per finançar aquest projecte, demanen col·laboració econòmica mitjançant l'apadrinament i, a canvi de 30 euros, cada padrí tindrà el seu nom en una placa al costat de la gàbia del Jardí dels Francolins, podrà posar el nom que vulgui a l'exemplar i rebre informació sobre la seva evolució. També es poden fer donacions menors a 30 euros, que serviran per sumar-se a d'altres i poder així comprar altres exemplars i iniciar la cria a la primavera, mentre l'Ajuntament col·labora cedint la gàbia del Jardí dels Francolins, esperant que s'ompli una altra vegada amb els seus llogaters passats.

Els veïns estan encantats amb la iniciativa de la colla d'amics, formada per Marc Roca, Ferran Lozano, Josep Morató, Marc García, Albert Griñó, Arnau Roig i Ricard Pérez, perquè ja han demostrat la seva capacitat d'iniciativa i motivació recuperant una antiga granja abandonada que els van cedir els seus propietaris per criar coloms. Ara, un any després, la granja està rejovenida i viuen allà gallines, oques, cabres i un gos que cuiden "perquè ens agrada i ens entreté", diuen. Per finançar les reformes de la granja, molt pròxima al Jardí dels Francolins, els adolescents van participar a la fira del municipi oferint diverses activitats que els van permetre reunir diners.

El grup d'amics, que es denomina La Jove Granja de L'Espluga, té fins i tot un logotip i jaquetes de treball de color groc, amb el seu emblema, per a cadascun d'ells. Els nois compaginen l'afició de mantenir la granja i ocupar-se dels animals que hi viuen i el projecte de recuperar els francolins amb la vida normal de joves de la seva edat, les seves classes i les seves aficions, com internet i els jocs electrònics.

segueix-nos «

 

els continguts de la teva TV local «