Diumenge 24

Març de 2019

L'espai autogestionat de Ca la Fou recupera l'esperit de les col·lectivitzacions industrials del 36

Una vella colònia tèxtil acull un experiment polític econòmic i social que aspira a viure fora del capitalisme

24/10/2011 08:00h

L'antiga colònia industrial Marçal de Vallbona d'Anoia, coneguda com Ca la Fou, s'ha convertit en els darrers tres mesos en l'escenari d'un autèntic experiment polític, social i econòmic. Un projecte que pretén restaurar el complex de quatre fàbriques per acollir-hi habitatges, indústries, productes i serveis destinats a l'autogestió. Ca la Fou s'inspira en les col·lectivitzacions industrials que es van dur a terme arreu de Catalunya el 1936, i els seus membres la defineixen com "un exemple tangible i real de la creació d'una societat millor".

Segons els seus promotors, aquest projecte pretén "aportar un benefici social, ecològic i econòmic a la comarca de l'Anoia, sensibilitzar i animar la creació d'alternatives". "Hem passat de la protesta a la construcció d’alternatives i mecanismes per viure fora del capitalisme de manera pacífica, creativa i cooperativa", assegura un dels seus promotors, Dídac Sánchez-Costa.

Cap a la sobirania tecnològica
Ca la Fou és "més que una ecovila que se sustenta a través de la seva pròpia producció agrícola, ja que a més de sobirania alimentaria vol assolir sobirania tecnològica", explica Sánchez-Costa. Per això bona part de l’espai està destinat a desenvolupar projectes d’enginyeria agrònoma o informàtica, sobretot 'software' i 'hardware' lliure.

Darrere d'aquesta iniciativa hi ha la Cooperativa Integral Catalana (CIC), creada ara fa un any i que ja té més de 300 socis, entre els quals l'activista Enric Duran. La CIC aglutina persones, moviments socials i cooperatives autogestionades, i es defineix com una "iniciativa de transició per construir una manera de viure on ni la banca ni l'estat no seran necessàries". S'anomena integral perquè ajunta tots els elements bàsics d'una economia: producció, consum, finançament i moneda pròpia.

Llista d'espera
A principis de juliol la Cooperativa Integral Catalana va signar un contracte de lloguer amb opció de compra dels terrenys de Ca la Fou, de 28 hectàrees. La compra de la colònia, d'un import de 400.000 euros, es va fer gràcies a un préstec de la banca ètica.

Actualment hi ha 28 persones implicades en la fase inicial del projecte i ja hi ha llista d'espera per accedir als habitatges, que tenen un preu d'entrada de 560 euros i un lloguer de 175 euros mensuals. També s'han habilitat espais a les antigues fàbriques per a projectes afins, que es llogaran al preu d'un euro per metre quadrat.

En els propers anys cada membre ha d'aportar un total de 20.000 euros. "És com una hipoteca, però en diem propietat cooperativa: els habitants tenen dret d'ús complet de l'espai, i van revenent el seu habitatge al mateix preu que l'han adquirit, està prohibit especular", explica Sánchez-Costa.

S'atura la instal·lació una incineradora
L'adquisició dels terrenys de la colònia Marçal per crear-hi la cooperativa ecoindustrial va coincidir amb la voluntat de l'Ajuntament de Cabrera d'Anoia d'instal·lar una incineradora als mateixos terrenys, però atès que la venda ja estava pactada, l'administració local es va veure obligada a replantejar-se el projecte.

segueix-nos «