Dijous 17

Octubre de 2019

Ramon Gasch i Andreu González guanyen el premi Néstor Luján amb 'Bon cop de falç!'

L'obra es desenvolupa al llarg del conflicte bèl·lic dels Segadors

19/10/2011 18:44h

Els escriptors Ramon Gasch, de Santa Maria de Palautordera, i Andreu González de Martorell, han obtingut aquest dimecres el XV Premi Néstor Luján de Novela Històrica, convocat per Editorial Columna, per l'obra 'Bon cop de falç!', una història amb molta acció i sang protagonitzada per un home anomenat Joan Martí, marcat per la Guerra dels Segadors.

Escrita a dues mans, el jurat, format per Tin Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Berta Bruna, ha valorat especialment el "ritme àgil i el rigor històric" de l'obra, que es desenvolupa al llarg del conflicte bèl·lic dels Segadors, entre els anys 1640 i 1652. També segons que ha ressaltat Bruna, "es tracta d'un esdeveniment històric molt poc tractat en la Literatura", a diferència del que passa amb altres com la derrota catalana de 1714.

'Bon cop de falç!', que es va presentar amb el títol 'A carn!', un crit de guerra molt estès en aquell moment, s'inicia amb l'exèrcit castellà sotmetent la masia de Joan Martí, veí del municipi de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), a mitjans de 1640. En la novel·la també es narra l'explosió de la revolta a Barcelona, el cruent setge de Cambrils (Baix Camp) o la batalla de Montjuïc, on l'exèrcit castellà va ser derrotat, provocant la victòria francocatalana la retirada de les tropes de Felip IV a Tarragona.

L'escriptor i enginyer Ramon Gasch, un dels coautors del llibre, ha explicat en roda de premsa que va començar a treballar en el primer manuscrit l'any 2007, després d'haver llegit diverses obres històriques sobre el conflicte i quedar marcat pels escrits d'"una espècie de periodista militar" que acompanyava l'exèrcit castellà anomenat Francisco Manuel de Melo. Gasch, que és de Santa Maria de Palautordera i també té molta relació amb Cambrils, ha reconegut que Joan Martí se li assembla molt. "Tancava els ulls -ha explicat- i m'imaginava com actuaria jo en les circumstàncies per les quals passava ell o com seria la cara de la seva nòvia".

El poeta i narrador Andreu González, segons Gasch, ha contribuït a ordenar tot aquest material i a donar-li forma literària. Precisament, González ha comentat que "Ramon és més novel·lista que jo, i així que vam estar en contacte per a l'obra, vam començar a parlar de trames i arguments i a desenvolupar capítols de manera coordinada, fent i refent, afinant personatges". Sobre Joan Martí, tots dos han coincidit que es tracta d'un home corrent, fill d'un pagès, que es troba enmig d'una guerra de manera accidental.

segueix-nos «