Dijous 17

Octubre de 2019

CiU guanya per punts el PSC i formarà govern per primera vegada a Mataró

PxC irromp a l'Ajuntament de la capital del Maresme amb 3 regidors, ERC perd la representació municipal i el PP millora resultats tot i que no aconsegueix ser decisiu

23/05/2011 04:31h

Francesc Castanyer

L’alcaldable de CiU, Joan Mora, serà el primer alcalde nacionalista de Mataró després d’obtenir una ajustada però històrica victòria sobre els socialistes de només mil vots. Les dues forces, que empaten a 8 regidors, podrien assajar la sociovergència, ja que els 5 regidors del PP no són suficients per formar una majoria conservadora i el tripartit, que ha governat les dues últimes legislatures, és inviable després de la desfeta d’ERC. Tot i així, els resultats obren una altra possibilitat: un govern en minoria de CiU amb acords puntuals amb el PP i PSC en els grans temes de ciutat. La irrupció de PxC altera la pau política a la capital del Maresme.

CiU trenca l’hegemonia del PSC que governava a la capital del Maresme des de la represa democràtica, primer amb Joan Majó (1979 - 1983), posteriorment amb Manuel Mas (1983 - 2004) i les dues últimes legislatures amb Joan Antoni Baron (2004 - 2011). L’alcalde dels pròxims quatre anys serà nacionalista i es diu Joan Mora. L’empat tècnic registrat entre nacionalistes i socialistes, amb 8 regidors cadascú (1 més de CiU i dos menys del PSC respecte 2007), deixen un Ajuntament bipolar, amb un PP que no pot ser decisiu per la governabilitat però que amb 5 regidors es fa més fort i un nou inquilí com PxC, que contra tot pronòstic irromp a l’Ajuntament amb 3 edils.

ERC, que havia aconseguit representació municipal per primera vegada el 2003 i havia format part del tripartit les dues últimes legislatures, ha participat de la desfeta general i ha perdut els seus dos regidors que abandonen el govern i l’Ajuntament. ICV, que juntament amb el PP estrenava candidat, ha conservat els dos regidors, tot i que perd tota opció de tornar a governar.

Per la seva part, la CUP manté el regidor que va obtenir el 2007. El nou panorama polític de Mataró pot dibuixar una sociovergència, sense descartar que CiU opti per governar en minoria i arribi a acords puntuals amb el PSC i PP en els grans temes de ciutat.

L’alcaldable Joan Antoni Barón, que en la nit electoral ha deixat entreveure que podria dimitir, facilitaria l’entesa entre els dos principals partits de Mataró.

Arenys, escenari obert
Estanislau Fors ha guanyat les eleccions municipals i podria fer valer els seus 5 regidors (1 menys que el 2007) per convertir-se en el primer alcalde democristià d’Arenys de Mar. El PSC, encapçalat per Ramon Maria Vinyes, ha mantingut els 4 regidors de les últimes eleccions i ICV-EA-EPM suma el tercer regidor, però el retrocés d’ERC - AM, que ha passat de 3 a 1 edils, fan inviable reeditar el tripartit de l’última legislatura i deixen el panorama de pactes obert. El PP queda com a quarta força recuperant els dos regidors. La CUP i Bloc Municipal entren a formar part del consistori, mentre que Ciutadans desapareix.

Candini recupera l’alcaldia de Calella
La llista encapçalada per Montserrat Candini ha obtingut una clara victòria a Calella. CiU ha sumat 8 regidors, un més que el 2007, que li serviran per desactivar el pacte d’esquerres entre el PSC i ERC que fa quatre anys va donar l'alcaldia al socialista Josep Maria Juhé. Els republicans, que ha perdut dos dels quatre regidors podrien afavorir la formació d’un govern nacionalista. L'empresari Miquel Campoy que ja va entrar a l'Ajuntament fa 20 anys, ha aconseguit doblar els regidors del PP, que passa de 1 a 2.

Canet, pendent dels pactes
Malgrat guanyar les eleccions, el nou cap de llista per CiU a Canet, Jesús Marín ha patit un sever correctiu que l’ha deixat amb quatre regidors (tres menys que el 2007), igualat amb ERC, que dobla resultats, i Unió Municipal de Catalunya (UMdC). Els socialistes són els altres derrotats de la nit electoral en perdre dos regidors i passar dels 5 que tenien el 2007 als 3 actuals. El PP aconsegueix presència municipal amb 2 regidors. El panorama és propici per a un possible pacte entre CiU i UMdC, amb un tercer en discòrdia, que donaria l’alcaldia a Marín.

CiU recupera El Masnou
CiU aconseguirà recuperar l’alcaldia del Masnou, en mans dels socialistes les últimes dues legislatures, gràcies a una àmplia victòria del seu cap de llista Pere Parés. Amb 8 regidors (2 més que en els anteriors comicis), els nacionalistes es queden a un pas de la majoria que podrien donar-li els tres regidors de la llista de Jaume Oliveras (ERC). L’alternativa seria un possible pacte amb el PP (que manté els 2 regidors) i el GIM, que entra per primera vegada a l’Ajuntament amb un edil. La nova candidata socialista, Marta Neira, no ha pogut mantenir els 7 regidors del 2007 i el PSC ha quedat com a segona força amb quatre edils, per davant d’ICV que obté tres regidors.

Pineda amb Amor pel PSC
La majoria absoluta del socialista Xavier Amor a Pineda, que repeteix els 11 regidors del 2007, és una de les poques alegries que ha tingut el PSC en una nit electoral amarga al Maresme. En sentit contrari, el nou candidat de CiU, Guillem Mateo, s’allunya una mica més del sostre de 9 regidors aconseguits el 2003 i queda amb només 3 edils, com a tercera força del consistori, superat pel Javier Zerco que passa a liderar l’oposició amb quatre regidors. Per la seva part, el diputat al Parlament Pere Aragonès, ha aconseguit 2 regidors per ERC, mentre que Salvador Llorens, que encapçala la llista 100 x Cent Pineda, ha mantingut el regidor de 2007.

segueix-nos «