Diumenge 24

Març de 2019

L'Ajuntament de Girona inicia un projecte per acostar la lectura a col·lectius amb dificultats per accedir-hi

Una de les primeres accions és que una vintena de voluntaris porten llibres i llegeixen als avis de dues residències

28/12/2010 14:50h

Sònia Tubert

Dotar les biblioteques d’un fons actualitzat de llibres que segueixin els criteris de lectura fàcil i portar voluntaris a les residències d’avis perquè llegeixin als interns o els ajudin en aquesta tasca. Són dues de les accions que s’inclouen en el Projecte de Lectura Fàcil que ha engegat l’Ajuntament de Girona, un pla pioner que vol acostar la lectura a aquells col·lectius que tenen dificultats per qualsevol motiu per accedir-hi, com ara la gent gran o els nouvinguts. Aquest matí s’ha materialitzat una de les primeres accions, la signatura d’un conveni amb dues residències de gent gran de la ciutat per regular l’activitat de la vintena de voluntaris que ja participen en el projecte.

Les biblioteques municipals de Girona duen a terme des del 2008 diverses accions emmarcades en el que s’anomena la Lectura Fàcil, o sigui, acostar la lectura a col·lectius que tenen problemes, ja sigui físics, psíquics o socials, per utilitzar-la com a vehicle de lleure o comunicació. Seria el cas, per exemple, de la gent gran que té dificultats a la vista, els immigrants que no dominen l’idioma, col·lectius d’escolarització difícil o persones que han perdut la capacitat lectora per manca d’ús.

La tinent d’alcalde de Cultura i Educació de l’Ajuntament de Girona, Lluïsa Faxedas, ha explicat que des del consistori "varem veure que la temàtica era important", i per això s’ha volgut coordinar la feina en aquest àmbit de les biblioteques amb la d’altres àrees, com Serveis Socials o Cooperació, en el Projecte de Lectura Fàcil. El Projecte, que ja va aprovar la Junta de Govern el 25 de novembre, engloba totes les accions que es duran a terme en els propers anys en aquest sentit, amb la intenció de treballar directament amb els col·lectius que presenten dificultats lectores i fer-ho amb la col·laboració de diferents agents socials.

Llibres per als avis
Una de les primeres accions va encaminada a portar la lectura a la gent gran i, tot i que ja fa uns mesos que es va iniciar, avui s’ha formalitzat. En concret, es tracta de la creació d’un grup de voluntaris que van a les residències de gent gran i ajuden els interns a acostar-se a la lectura. Aquest matí s’ha signat el conveni entre l’Ajuntament i les dues residències que participen al projecte, les Sanitas i Palau, per regular l’activitat de la vintena de voluntaris que ja hi col·laboren.

Tal com ha explicat el director de la residència Sanitas, Josep Pujol, cada voluntari té un resident assignat i va a veure’l una vegada a la setmana. Li porta llibres de la biblioteca Ernest Lluch i, en sessions de tres quarts d’hora o una hora, els hi llegeix en cas que l’avi tingui problemes de salut per fer-ho, o bé els comenten si aquest ha pogut llegir durant els darrers dies. En alguns casos, depenent de l’estat de salut de la persona, també poden anar junts fins a la biblioteca.

Relació humana
El director de la residència de Palau, Isidre Ballester, ha destacat el doble vessant del projecte; i és que, a part de la lectura, també hi ha "la relació humana que s’estableix entre el resident i el voluntari". "Sempre que ve gent de fora és com una entrada d’aire fresc", ha remarcat. A banda d’anar a les residències, Faxedas ha avançat que "ens estem plantejant que alguns voluntaris vagin també a domicilis particulars d’alguna gent gran amb la que ja hi treballem per altres motius, com ara portar-los aliments o altres ajudes".

Un altre dels objectius principals del projecte és garantir un fons actualitzat i complet de materials de lectura fàcil a les biblioteques i fer-ne difusió. Aquests llibres estan editats seguint una normativa internacional pensada per fer-los assequibles a persones amb dificultats lectores, tant des del punt de vista del contingut com de la forma, per exemple amb lletra gran i sense separar paraules a final de línea, entre altres aspectes. Actualment hi ha una seixantena de llibres en català i una vintena en castellà amb aquestes característiques.

Cost zero
Les biblioteques de Girona també han impulsat la creació de set grups de lectura destinats a col·lectius amb aquestes dificultats, i que és una altra de les accions del Projecte de Lectura Fàcil. De fet, en els primers estadis d’aquest pla es busquen accions de cost zero, i els horitzons s’aniran ampliant a mesura que es trobin formes de finançament. La representant de l’Associació de Lectura Fàcil, Carme Mayol, ha destacat que es tracta d’un projecte pioner. Entre altres aspectes, ha remarcat el lideratge de l’Ajuntament en aquest tipus de polítiques, l’acció coordinada de les biblioteques, la formalització de la col•laboració amb els agents socials i el reconeixement del voluntariat.

segueix-nos «