Dimecres 16

Octubre de 2019

En declaracions a La Xarxa

Josep Giralt: "Vam viure una situació surrealista, més propera a la por que a altres coses"

11/12/2018 09:18h

Àudio:

Són declaracions del director del Museu de Lleida, el mateix dia que es compleix un any de l'entrada de la Guàrdia Civil per endur-se cap a l'Aragó l'art de Sixena, en aplicació de l'article 155. Coincidint amb l'efemèride, també es fan públiques imatges inèdites sobre aquell operatiu policial. Un material gràfic que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena volia que es vetés, però que el jutge els ho va denegar.

El Museu presenta aquest dimarts un llibre amb fotografies i un vídeo inèdit gravat des de l'interior de la institució amb l'objectiu d'il·lustrar dos aspectes: d'una banda, el procés (llarg, de més de 14 hores) de manipulació i embalatge de les obres d'art - que es va fer de manera "correcta", segons ha reconegut a La Xarxa, Josep Giralt, director del Museu de Lleida, i de l'altra, les impressions "en primera persona" dels professionals del centre davant l'ocupació de les forces policials. "De quina manera els conservadors, advocats, tècnics vam estar vivint una situació sovint surrealista, i més propera a la por que a altres coses".

Les fotografies són de Jordi V. Pou, i el vídeo – que es presentarà aquest vespre - de la periodista Laia Navarra. Un material que "havia d'ajudar-nos a documentar tot el procediment, però també l'ambient", ha dit Giralt. Un edifici fonamentalment dedicat a la preservació de la cultura i que de cop i volta es veu envaït per molts números de la Guàrdia Civil".

Un any després, Josep Giralt aprofita per fer balanç: "el que ens ha de quedar clar és que aquesta situació no s'ha de repetir en cap altra institució de caràcter cultural. Els polítics han d'entendre que no es pot judicialitzar un afer de caràcter patrimonial. No es pot enviar les forces d'ordre a un equipament fonamentalment públic." "El balanç és que hem paït perfectament tot el que va succeir. L'ensurt el vam tenir aquell dia i els dies posteriors. Jo crec que l'obligació del Museu de Lleida era, una vegada produïda l'execució provisional, intentar desenvolupar una programació tal com la tenia dissenyada, malgrat que les lleixes i prestatgeries de la sala permanent estaven buides".

Justament aquest vespre el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, seran a Lleida per participar dels actes de record d'aquest primer aniversari.

segueix-nos «