Dimarts 26

Març de 2019

Tortosa acatarà la nova llei catalana que obligarà a retirar monuments franquistes

El monument inaugurat pel dictador el 1966 pot acabar retirat d’acord amb la norma anunciada per la consellera de Justícia

12/07/2018 07:37h

La nova llei de Memòria Històrica que vol impulsar la Generalitat obligarà els ajuntaments de municipis que encara conserven simbologia franquista en els seus espais públics a obrir un procés de revisió per acatar la norma. La reforma que prepara el Departament de Justícia facultarà al govern per anul·lar condecoracions, suprimir noms dedicats a militars colpistes i dirigents de la dictadura i a retirar monuments encara que els consistoris s'hi oposin. La consellera Ester Capella sosté que és l'única manera de tancar ferides i acabar amb el dol.

El monument a la batalla de l'Ebre ubicat al bellmig del riu al seu pas per Tortosa serà un dels primers afectats per la nova llei. L’alcaldessa de la capital ebrenca, Meritxell Roigé, deixa clar que acatarà la norma i retirarà el monument franquista quan la llei canviï. Això passarà malgrat el 2016, la ciutadania - a través d'un referèndum - va decidir mantenir dempeus el monòlit i “reinterpretar-lo” sota el paraigua del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, en canvi, sosté que la Paeria ja ha fet els deures en matèria de memòria històrica tot i que la ciutat encara conserva mitja dozena de carrers dedicats a persones vinculades al franquisme.

Ros manté que ha de ser la comissió d'experts que la acabi determinant si cal canviar o no el nom de les avingudes.

També el govern espanyol ha anunciat una reforma de la llei estatal de Memòria Històrica. Els objectius anunciats són anul·lar els tribunals d'excepció franquistes -inclòs el que va decidir l’afusellament del president Lluís Companys- impulsar les exhumacions o il·legalitzar l'apologia de la dictadura. També es crearà una Comissió de la Veritat.

segueix-nos «