Dilluns 26

Agost de 2019

L'EBRE TV

REPORTATGE

Neix oficialment la segona colla castellera de les Terres de l'Ebre

La colla dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta se suma a la colla dels Xics Caleros de l'Ametlla de Mar

12/01/2013 06:00h

El mes que ve el món casteller tindrà un nou motiu per a la satisfacció. Les Terres de l'Ebre veuran néixer oficialment la seva segona colla castellera. A la zona, el gust per fer castells avança a bon ritme. La nova Colla dels Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, a Deltebre, busca fonaments castellers i, sobretot, gent que s'hi apunti. S'han ajudat de diversos experts de Barcelona per començar amb bon peu.

Sense saber gaire bé com ho havien de fer, diumenge 30 de desembre una cinquantena de persones es van aplegar al centre social Lo Maset de Deltebre per al primer assaig de la nova colla castellera del país. La formació va fer les primeres passes per les xarxes socials i, vista la bona acollida rebuda, van organitzar una primera trobada en què van comptar amb la col·laboració de membres d'una colla castellera de Barcelona. La sessió va servir per conèixer aspectes com el lèxic o la indumentària, però també per la ubicació correcta a la pinya o la tècnica per tirar amunt els pisos dels castells. No tothom, però, era aliè a aquesta tradició. La impulsora de la colla Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, Meritxell Vidal, explicava aleshores que tot va sorgir d'una conversa entre set persones de les Terres de l'Ebre que van coincidir a Barcelona on van començar a parlar de si seria viable fer castells al seu territori. Vidal explicava que en coincidir que sí que era possible, van organitzar un taller que va tenir molt bona rebuda però que calia esperar a veure com evolucionaria.

El món casteller era gairebé desconegut a les Terres de l'Ebre, on com a molt s'havia fet alguna exhibició en algun municipi aprofitant alguna festa major. Ara, però, el naixement d'aquesta colla, els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, ha coincidit amb l'arrencada de l'activitat d'una altra colla a l'Ametlla de Mar, els Xics Caleros, que ja van actuar en públic l'octubre passat i tenen previst el seu bateig oficial per al 3 de febrer, aprofitant les festes majors de la Candelera. La irrupció a les comaques ebrenques ajuda a completar el mapa dels castells a Catalunya. El sotscap de colla dels castellers Sagrada Família de Barcelona, Òscar Durro, explica: "l'Ebre era una de les zones on no hi havia activitat castellera però no era la única, ja que al nord, per exemple, a l'Alta Ribagorça i al Pirineu de Lleida no hi ha colles".

Després del primer assaig a Deltebre, la colla del Delta ha programat una segona trobada a Amposta. Els castellers que han ajudat a posar en  funcionament el grup en destaquen les potencialitats, però creuen que els caldrà més suport, especialment de canalla. L'evolució d'aquestes dues noves colles marcarà si, finalment, les Terres de l'Ebre se sumen de manera estable al mapa casteller del país.

segueix-nos «