Dimecres 12

Desembre de 2018

Entrevista a Anna Teixidor, autora del llibre 'Combatents en nom d'Al·là'

"A l'Estat espanyol caldria programes de desradicalització de jihadistes"

02/06/2016 10:28h

Àudio:

"L'amenaça jihadista és constant i a qualsevol lloc". Aquesta és l'opinió de la periodista Anna Teixidor, autora de llibre 'Combatents en nom d'Al·là'. En declaracions a 'L'entrevista' de La Xarxa, la periodista explica el seu treball d'investigació sobre el jihadisme a casa nostra i els vincles amb Estat Islàmic.

Teixidor apunta que més de 5 mil ciutadans europeus han deixat el seu país per desplaçar-se fins a Estat Islàmic i aclareix que les mesquites "ja no són punts de reclutament", sinó que ara és una tasca "molt més discreta que es fa a domicilis particulars i sobretot a les xarxes socials. A través d'aquestes s'aconsegueix arribar a grans audiències, amb campanyes molt ben dirigides. Està tot molt estudiat". Teixidor també destaca el paper que juga el consum intensiu de videojocs de lluita i de combat, en els quals molts dels joves que hi participen "acaben creient-se que són herois i que tenen la missió de lluitar". D'aquí ve que a Catalunya s'estigui formant la policia de proximitat per "detectar processos de radicalització a les aules", ja que els joves són "els que consumeixen més xarxes socials, per això els cossos policials i tècnics d'ensenyament estan treballant per traçar una estratègia comuna".

Carn de canó

Per la periodista, a l'Estat espanyol caldria un programa de desradicalització per atendre aquells potencials terroristes que són detinguts i que acaben davant de la justícia. "Després de passar per l'Audiència Nacional, molts queden en llibertat, però no tenen cap suport emocional per aprendre a destriar entre islam i extremisme islàmic". Teixidor també lamenta els efectes que ha tingut la crisi sobre programes d'intregració d'immigrants, ja que "en poblacions com Salt [Gironès], s'ha desfet la important estructura d'integradors socials i d'educadors que hi havia. La crisi ha passat factura a molts projectes que estaven en marxa".

Treball de fons per la policia

Sobre el paper de coordinació dels cossos policials, l'autora explica que és una tasca complexa, perquè s'ha de fer "molta feina, teixir una xarxa de confidents, observar... són molts mesos de treball, d'obtenir proves... no és una feina fàcil". D'aquí ve que consideri que no es pot garantir mai la seguretat al 100% "perquè caldria invertir molts recursos per intentar monitoritzar les xarxes socials i fer carrer per observar", i sentencia que "mai se'n té prou, l'amenaça és constant i a qualsevol lloc".

Teixidor rebrà avui a Manresa, al Bages, el Premi Josep Maria Planes de periodisme d'investigació pel documental 'A la recerca del paradís', emès a TV3 l'any passat.

Mira 'L'entrevista'

segueix-nos «