Tema del dia

"El consum de cànnabis s'ha banalitzat"

14/02/2014 11:00h

Àudio:

L'edat d'inici en el consum de cànnabis ja se situa en els 14,6 anys de mitjana entre els joves catalans. Davant aquesta realitat, el Centre de Prevenció i Intervenció en Drogodependències de la Diputació de Barcelona (SPOTT) intensifica la tasca que fa amb els adolescents i les seves famílies.

Segons la responsable del centre, Roser Orriols, "no hi ha consciència del problema: es considera que no passa res, tothom ho fa, fins i tot es diu que és terapèutic". Tot i així, alerta que el consum primerenc de marihuana té efectes molt nocius a mitjà i llarg termini. "No és el mateix fumar un porro amb 20 anys un cap de setmana que fumar un primer porro amb 14 anys sense haver esmorzat abans d'entrar a classe".

A més, Orriols avisa de l'impacte del cànnabis en la maduració del cervell -especialment dels nois- i en les xifres del fracàs escolar. També es considera una porta d'entrada a d'altres drogodendències: "si comences a fumar porros als 13 anys, és possible que dos anys després entris en la cocaïna o d'altres substàncies". Per aquest motiu, incideix en la prevenció: "com més aviat comencem, abans ho podem aturar o reduir".

L'alcohol i el preu de l'entrada

La responsable de SPOTT també ha volgut desmentir alguns tòpics: "les drogodependències són transversals, afecten tots els sectors de població", i ha emplaçat a combatre-ho col·lectivament, ja que "tots som agents preventius". Davant la proximitat de les festes de Carnaval, Orriols assegura que s'han de prendre mesures concretes per frenar les borratxeres. "Hem de controlar que l'alcohol no entri en el preu de l'entrada". 

Exposició itinerant

SPOTT organitza l'exposició itinerant 'Controles?', una mostra "adreçada als alumnes, als professionals però també al públic en general" que "desfà mites" sobre l'alcohol i el cànnabis. L'exposició es pot veure actualment a Vilanova i la Geltrú, al Garraf, i es traslladarà a Berga del 25 de febrer al 15 de març. Posteriorment viatjarà a altres municipis que ho han demanat: Molins de Rei, Caldes de Montbui, Sant Quirze del Vallès, Argentona, Sant Sadurní d'Anoia i l'Hospitalet de Llobregat.

El telèfon d'atenció del Centre de Drogodependències és el 934022880 i atén de dilluns a divendres de 9h a 19h.