Tema del dia

"La millor inversió que pots fer és en el teu propi capital humà"

04/07/2014 11:29h

Àudio:

Quin futur ens espera quan ens jubilem? Com ens afectarà el fet de treballar més anys? Què podem fer per compensar unes pensions que probablement seran més baixes? Ho preguntem al doctor en Economia José Ignacio Conde-Ruiz.

Consells: reciclar-se i estalviar

Conde-Ruiz assegura que "la millor inversió" per als futurs jubilats no és contractar plans de pensions privats sinó "invertir en el seu propi capital humà", amb "formació i reciclatge professional". A més d'això, admet que "caldrà estalviar per completar una pensió que serà més baixa, no per caprici, sinó perquè és l'única que ens podem permetre amb aquesta demografia", en referència a la prolongació de l'esperança de vida.

Defensa de la jubilació als 67

Segons el professor, "és compatible postposar l'edat de jubilació als 67 anys amb avenços socials", i, en aquest sentit, recorda que, actualment la gent s'hauria de jubilar als 89 si es repetissin els mateixos criteris que es van establir en el seu dia per establir el topall als 65 anys, és a dir, el fet que només el 30% de cada generació arribava a aquesta edat.

Independència i pensions: "serà un embolic"

Conde-Ruiz defensa la creació d'un model europeu de seguretat social i, mentrestant, assegura que una eventual separació entre Catalunya i Espanya serà "un autèntic embolic" ja que "caldria veure com es negocia l'actiu i el passiu".

Moment crucial

"Som en un moment crucial per transitar cap a un model definitiu de les pensions", rebla Conde-Ruiz, que insisteix en la necessitat d'un "pacte generacional solidari" i assegura que la situació actual és "del tot injusta i abusiva per a les pròximes generacions". Per tot plegat, remarca que "cal mirar quines pensions som capaços de pagar. Sense sostenibilitat, no hi ha sistema de pensions".