Dilluns 26

Agost de 2019

Media

Coneguem Pirineus TV

20/11/2015 15:16h

Fruit pràcticament de la casualitat i en el temps de descompte. Així va començar a caminar l’any 2003 Pirineus TV, la televisió local de referència a les 5 comarques del Pirineu. Una televisió que neix quan el grup Cadena Pirenaica adquireix Ràdio Valira (Andorra).

La concessió de la freqüència incloïa també TV Seu. Una televisió històrica de la Seu d’Urgell que havia quedat pràcticament en desús. Els nous propietaris sense tenir-ne coneixement tenien tres mesos per renovar la concessió d’aquella televisió o deixar perdre aquella oportunitat. Van decidir tirar endavant. Batejar la nova televisió amb el nom de Pirineus i donar-li una cobertura supramunicipal per arribar des de la Cerdanya fins als Pallars.

Avui Pirineus TV s’ha convertit en mitjà de referència a la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Amb 42 centres repetidors aquesta televisió també es veu a Andorra i a la Catalunya Nord.

La empenta de Raimon Cartró

L’any 2003 Pirineus TV arrenca amb un grup de gent que prové bàsicament del món de la ràdio. De fet, la televisió comença a emetre amb un equip d’un dels proveïdors de Ràdio Valira. Raimon Cartró, periodista format a TVE i TV3, serà l’encarregat d’engegar els primers informatius.

Pirineus TV s’aferra al territori amb poc temps i només arrencar ho fa amb informatius diaris per a la Cerdanya i l’Alt Urgell. Amb l’arribada de la TDT, la televisió s’estén a la resta de comarques del Pirineu de Lleida i amb una plantilla de 12 treballadors l’oferta de la cadena s’amplia a programes d’entreteniment, culturals, esportius i una important presència de directes a l’exterior.

Pirineus TV aconsegueix fer 6 hores diàries de programació pròpia i una audiència de 10 mil espectadors diaris durant tres anys. Els anys més forts de la crisi, Pirineus TV va reduir a la meitat la seva plantilla, però tot i així va mantenir l’aposta pels informatius de proximitat amb tres informatius diaris independents; un per a l’Alt Urgell, un per a la Cerdanya i un tercer per als dos Pallars i l’Alta Ribagorça.

Televisió a la carta

Superat el sotrac de la crisi, la televisió local dels Pirineus preveu tornar a créixer en nombre de personal. Durant aquests anys també han aconseguit consolidar altres espais com la retransmissió dels partits del Sedis Bàsquet o l’espai de reportatges setmanals ‘La setmana del Pirineu’. Les col·laboracions amb el magazín de Lleida TV, Cafeïna, han permès donar sortida a continguts de les comarques del Pirineu a la resta de la demarcació de Lleida.

El gran repte, però, és consolidar l’oferta de televisió a la carta a través d’Internet que ja existeix, però que amb l’entrada de la banda ampla a ciutats com la Seu d’Urgell o més endavant Puigcerdà hauria de guanyar encara més presència.

La col·laboració amb La Xarxa ha estat un altre dels grans salts qualitatius per aquesta televisió. I és que si el magazín de Lleida TV dóna sortida als continguts del Pirineu a la demarcació, La Xarxa ha permès donar visibilitat a tot allò que passa al Pirineu a la resta del país.

segueix-nos «