Dissabte 19

Gener de 2019

La Xarxa

Mèdia

Castells amb mirada local

L'actualitat castellera s'ha fet un lloc a les graelles de les televisions i ràdios locals

03/11/2015 10:38h

Dilluns. Nou del vespre. Mataró Ràdio. L’Albert Rubí, membre històric de la colla dels Capgrossos de Mataró, es posa davant del micròfon. No és periodista, però fa més de 8 anys que combina la seva trajectòria professional amb la de director i conductor del programa de castells de Mataró Ràdio ‘Mirant Amunt’.

L’Albert – com passa a d'altres colles castelleres – va assumir de forma amateur i voluntària les relacions amb els mitjans de comunicació en el moment en què els castells van començar a ser mediàtics i les colles van haver de trobar solucions a les demandes dels periodistes. I una cosa porta a una altra ... i avui, l’Albert, aficionat des de sempre a la ràdio, explica l’actualitat castellera de tot Catalunya als oients de Mataró Ràdio.

Les nou del vespre i alguns segons. A la freqüència de Mataró Ràdio sona la sintonia del ‘Mirant Amunt’. El so inconfusible de les gralles precedeix la salutació que l’Albert i en David, també membre de la colla, fan als oients. Comença una hora dedicada a tota l’actualitat lligada a les colles castelleres.

Però el de Mataró no és un cas excepcional. La creixent afició pels castells i l’ increment de colles arreu del país fa que trobem exemples molt similars en d’altres graelles de ràdios municipals. A Granollers, la colla dels Xics fa un espai setmanal els dimecres al vespre.

A Torredembarra, la colla ‘Els nois de la Torre’ té un programa propi els dimarts al vespre, i a Mollet la colla local fa el ‘Plaça de 9’.

Tres exemples més de periodisme amateur lligat al món casteller als quals cal sumar-hi els programes que televisions i ràdios locals emeten amb periodistes especialitzats i desvinculats de les colles.

Objectivament no hi ha cap altra
manifestació 
de cultura popular a casa
nostra 
amb tanta presència als mitjans.

En total, més de trenta televisions locals i una desena d’emissores municipals tenen un espai íntegre dedicat al fet casteller. Unes xifres inimaginables en cap altra demostració de cultura popular tal com recalca en Guillem Soler, membre de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya: "objectivament no hi ha cap altra manifestació de cultura popular a casa nostra amb tanta presència als mitjans. El món casteller en voldria més, però tenim una presència als mitjans molt potent”.

 

Referents de l'actualitat castellera

És dilluns després de Tots Sants. Els Castellers de Vilafranca han aconseguit una fita històrica: completar tres de les construccions més difícils, el tres de nou amb folre i agulla, el dos de vuit sense folre, el tres de deu amb folre i manilles i el pilar de vuit emmanillat, en una sola exhibició.

És sens dubte la notícia castellera del cap de setmana. L’Albert Rubí dels Capgrossos de Mataró ho té clar: “avui ens tocarà parlar dels castellers de Vilafranca. Entrevistarem un periodista local del Penedès perquè ens valori la gesta. Per suposat també parlarem de la bona actuació dels Capgrossos en aquesta diada, però avui toca començar amb Vilafranca”.

L’Albert defensa orgullós la imparcialitat i l’objectivitat amb què treballa l’equip de ‘Mirant Amunt’. “Quan ha calgut criticar l’actuació dels Capgrossos també ho hem fet”, recalca perquè no quedi cap dubte.

Uns criteris de professionalitat que evidentment, també, trobem en aquells espais televisius i radiofònics que fan els periodistes especialitzats en informació castellera.

El degà dels programes és el ‘Va de castells’ que des de fa 20 anys emet Penedès Televisió. El programa també té una versió radiofònica a Ràdio Vilafranca. Al Camp de Tarragona, TAC 12 emet setmanalment el ‘Finet i pel mig’. Tots dos espais fan un repàs de l’actualitat castellera i analitzen el moment de les colles. Tots dos espais tenen una part divulgativa per acostar el llenguatge casteller als espectadors que s’interessen per aquesta afició. Però tal com reconeix l’Àlex Alonso, presentador del ‘Finet i pel mig’, cada vegada es donen més coses per sabudes sobretot en una demarcació, la tarragonina, on l’afició als castells és tan important.

"No és el mateix fer un programa
de castells a Ona la Torre que a Ràdio Rubí
Les realitats són molt diferents a cada municipi"

Una opinió que comparteix en Guillem Soler: “No és el mateix fer un programa de castells a Ona la Torre que a Ràdio Rubí. Són realitats molt diferents, perquè el volum de persones que coneixen els castells en aquests dos municipis és molt diferent. I per tant s’ha de modular. S’ha de buscar un cert equilibri”.

 

Premiar els petits sense obviar els més grans

En Guillem també reconeix que una de les feines de les televisions i ràdios locals és compensar la manca d’informació de les colles més petites que no gaudeixen de tant espai en els informatius o programes d’abast nacional.Una reflexió que genera unanimitat entre l’Albert Rubí dels Capgrossos i el periodista tarragoní, Àlex Alonso.

De fet, el ‘Finet i pel mig’ que s’emet a continuació del ‘Dosos Amunt’ aprofundeix en les colles més petites del Camp de Tarragona. Les actuacions de les colles grans queden reflectides al ‘Dosos Amunt’.

Un espai setmanal de televisió que cada setmana repassa amb els periodistes Carles Cortés i Toni Comas el més destacat de la jornada. Actualment l’emeten una trentena de televisions locals. Això cal sumar-hi les retransmissions d’algunes de les diades castelleres més destacades que ofereix en directe per televisió i ràdio La Xarxa de Comunicació Local.

 Els castells, doncs, s’han fet un lloc a les graelles de les televisions i ràdios locals. I les places són a cada jornada castellera més plenes de gent. Però què va ser primer, l'ou o la gallina?

Creix l’afició gràcies a la feina que fan els mitjans de proximitat, o bé s’incrementa el nombre d’espais castellers a les televisions i ràdios perquè el fenomen mou cada vegada més gent.

Des de la Coordinadora de Colles Castelleres ho tenen clar: “és un fenomen que es retroalimenta. Més difusió ajuda a fer créixer les colles, però també l’aparició de colles en alguns municipis amb poca tradició castellera ha sumat nous programes a les graelles locals”.

Són pràcticament les deu del vespre. L’Albert i en David s’acomiaden dels seus oients mataronins. “Molta salut i sobretot ... molts castells”, conclou l’Albert.

 

Programes del món casteller

segueix-nos «