Dimarts 21

Maig de 2019

DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO

Les ràdios locals celebren el Dia Mundial de la Ràdio per terra, mar i aire

Dimecres 13 de febrer commemoren el dia amb una programació especial

08/02/2019 11:23h

La Xarxa

Una sèrie per Instagram, un programa en vaixell, la presentació d'un llibre, conèixer la història i les persones que han fet i fan ràdio cada dia, els canvis tècnics viscuts o la sortida al carrer per fer la programació en contacte directe amb els oients, són algunes de les activitats que les ràdios locals faran aquest dimecres per celebrar el Dia Mundial de la Ràdio, i que té com a màxim exponent la trobada de les emissores lleidatanes a la Sala Alfred Perenya de l'Institut Municipal d'Acció Cultural (Lleida).

Activitats previstes

Una trobada per compartir i visibilitzar la força de les ràdios, promoguda pel Col·legi de Periodistes de la demarcació de Lleida, i produïda, un any més a la Sala Alfred Perenya de la capital lleidatana. EMUN FM (Ràdio Albesa, Ràdio Alfarràs, Ràdio Alguaire, Ràdio Almenar i Ràdio Torrefarrera), Ràdio Roselló o UA1 Lleida són algunes de les protagonistes de la commemoració d'enguany. EMUN FM posarà el focus al magazín 'Imponent en la declaració de la Unesco: Diàleg, Tolerància i Pau. Les persones amb sordesa, la felicitat, l'orientació educativa i la millora de l'ocupabilitat, el rap en viu són algun dels temes que es podran escoltar i veure 'in situ' a Lleida. Per la seva banda, UA1 farà el darrer tram del programa esportiu 'Juguem a UA1', amb una tertúlia esportiva. Ràdio Roselló debatrà sobre la discriminació que les dones pateixen en el món de l'esport.

També Ràdio Tordera s'apunta a la declaració de la Unesco. A més, realitzarà una tertúlia especial al magazín matinal 'Ara i Aquí' centrada en la relació oient-ràdio i 'El Show dels esports' donarà veu als esportistes que habitualment no tenen veu a la ràdio.

Ràdio al carrer en contacte amb els oients... i al mar

Són moltes les emissores que traslladaran els seus estudis al carrer per compartir la celebració amb els seus oients. Ona Malgrat anirà a un establiment comercial per fer 'La jungla', Ràdio La Selva estarà a la plaça Europa de la Selva del Camp per fer 'La Cafetera' i 'El mirador' de Mataró Ràdio es desplaçarà a la plaça de Cuba. La Ràdio Nacional d'Andorra emetrà l''Ara i Aquí' des del Centre de Formació Professional d'Aixovall i comptarà amb estudiants de comunicació.

Però n'hi ha de més atrevits. Ràdio Premià de Mar ens convida a navegar i a conèixer la relació de la ràdio amb les embarcacions, la navegació i la pesca.

Ràdios que sumen i celebren el Dia Mundial de la Ràdio

Els magazíns territorials també s'afegeixen a la festa. Ona Maresme (Ràdio Palafolls, Ona Malgrat, Ràdio Calella, Ràdio Canet, Mataró Ràdio i Ràdio Premià de Mar) dedicaran les tres hores del programa 'Ona Maresme' a parlar de la ràdio i la seva realitat a la comarca buscant testimonis de veïns a cada població. Per la seva banda, Penedès en Xarxa (Ràdio Vilafranca, Bellvei Ràdio, Ràdio Sant Sadurní, Domenys Ràdio i Canal 20 Olèrdola) inclourà almenys quatre seccions per parlar del Dia: una enquesta al carrer, un espai de llibres, una altra sobre gent gran i una que tracta de sèries.

Ràdio l'Hospitalet de l'Infant vol compartir el dia amb altres emissores. S'entrevistaran responsables d'altres ràdios perquè expliquin les trajectòries dels seus mitjans. Des de la primera emissora municipal, Ràdio Arenys a ràdios que només emeten per Internet com Ràdio Ciutat de Tarragona. També s'entrevistarà el president de la Federació de Ràdios de Catalunya.

Història, persones... protagonistes

Totes les ràdios centren la programació especial d'aquest dia en les persones: oients, col·laboradors i treballadors que han fet de la ràdio local un referent en el seu territori.

  • El magazín 'Espurnes' d'Ona Bitlles, que s'emet el dia 16, parlarà de com es fa ràdio des del punt de vista tècnic i ens aproparà a anuncis i veus que formen part de la història de l'emissora.
  • 'La tertúlia' de Ràdio Mollet debatrà sobre els serveis de mediació com a eina fonamental en la resolució de conflictes.
  • 'Això no és Älmhult' de Ràdio Silenci tindrà com a convidats diversos membres de la primera junta de l'Associació d'Amics de Ràdio Silenci, que és la que va engegar l'emissora l'any 2000.
  • Domenys Ràdio dona la veu als col·laboradors perquè expliquin perquè els agrada fer ràdio.
  • 'Al teu aire' de Ràdio Vilafranca emetrà músiques molt relacionades amb la ràdio.
  • 'El Raconet' de Canal Blau FM també tindrà el col·laborador com a eix central del programa especial.

Innovació i novetats

La ràdio s'adapta a les noves maneres de consumir comunicació, a les noves plataformes de distribució de continguts. En aquest sentit, Ràdio Ciutat de Tarragona estrena una sèrie a Instagram que té com a protagonistes els treballadors de l'emissora. I Ràdio Manlleu intercanviarà els papers dels presentadors dels seus programes al llarg de de la setmana. Així cada col·laborador descobrirà un nou programa i s'haurà d'adaptar a uns continguts.

segueix-nos «